ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street

megales-apoleies-sti-wall-street-2016892

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη πριν από το κλείσιμο λόγω απροσδόκητης πτώσης των εισαγωγών στην Κίνα και της εξασθένησης των μετοχών στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Το δολάριο αποδυναμώθηκε στα χαμηλότερα πενταμήνου προς ένα καλάθι νομισμάτων λόγω φημών ότι η δραστική μείωση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας δεν αρκεί να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ειδικότερα, χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με -0,5% στις 333,41 μονάδες.

Προηγουμένως είχε ανέλθει έως και κατά 0,6% μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με τα οποία και κατευνάσθηκαν οι ανησυχίες για το πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια. Στα 18 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα 14 έκλεισαν με πτώση. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με -0,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,7%.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη και πριν από το κλείσιμο παρατηρήθηκαν απώλειες εξαιτίας μαζικών πωλήσεων σε μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες και είχαν επωφεληθεί από τη δυναμική αγορά της τελευταίας πενταετίας. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,04% στις 16.265,70μονάδες και ο NASDAQ κατά 3,1%.  Reuters,