Επίθεση της Κίνας στο bitcoin

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική υποχώρηση εμφάνισε η ισοτιμία του bitcoin προς το δολάριο έως κατά 10% σε επίπεδα κάτω από τα 403 δολάρια έναντι του ρεκόρ των 1.000 δολαρίων το 2013. Αιτία αυτής στην πτώσης είναι η απαγόρευση της Κίνας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεξαγάγουν οποιαδήποτε συναλλαγή σε αυτό το ψηφιακό νόμισμα. Το Πεκίνο, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Βitcoin, ουσιαστικά απαγορεύοντας την αγορά του bitcoin διά μέσου των τραπεζικών λογαριασμών. Σε επίπεδο πρακτικό, όσες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στην Κίνα κάνουν συναλλαγές μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού με ανταλλακτήρια bitcoin λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τις τράπεζές τους.

Σε αυτά αναφέρεται ρητώς πως οι συναλλαγές θα πρέπει να διακοπούν έως τη 15η Απριλίου. Ειδάλλως, διατρέχουν τον κίνδυνο να παγώσει ο λογαριασμός τους.Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για την απόκτηση του ψηφιακού νομίσματος στην Κίνα είναι πλέον με μετρητά. Η ισοτιμία του bitcoin προς το δολάριο είχε εκτιναχθεί στα 1.000 δολάρια και άνω πριν από τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και το Πεκίνο άρχισε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αποσκοπώντας να θέσει υπό έλεγχο την εκρηκτική ανάπτυξη στη ζήτηση και χρήση του ψηφιακού νομίσματος στις κάθε είδους συναλλαγές. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση απεφάνθη ότι σε ατομική βάση οι χρήστες του bitcoin είχαν τη δυνατότητα, αναλαμβάνοντας εκείνοι το ρίσκο, να το αγοράζουν και να το πωλούν, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Στη συνέχεια και, αφότου οι αρμόδιες αρχές αναγνώρισαν κυρίως το bitcoin ως ένα διαδικτυακό προϊόν κατά βάση και όχι ένα νόμισμα, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις συναλλαγές με αυτό. Συν τοις άλλοις, απαγόρευσε όσους φορείς πραγματοποιούν πληρωμές για τρίτους να εξυπηρετούν τα ανταλλακτήρια του bitcoin. Παρά τις τελευταίες δραστικές πρωτοβουλίες του κράτους, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην Κίνα ότι τελικώς οι ρυθμίσεις για το bitcoin δεν θα αποδειχθούν τόσο σκληρές όσο εξαγγέλλονται. Oύτως ή άλλως, όμως, οι διαδοχικές δέσμες μέτρων για τη χαλιναγώγηση του ψηφιακού νομίσματος έχουν περικόψει τον καθημερινό όγκο συναλλαγών bitcoin στην Κίνα έως και 80% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή