Τρία εμπόδια για την παγκόσμια ανάπτυξη διαβλέπει το ΔΝΤ

Τρία εμπόδια για την παγκόσμια ανάπτυξη διαβλέπει το ΔΝΤ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διεθνής οργανισμός παραμένει το ιδανικό φόρουμ για τη συνεργασία των 188 μελών του και τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, αλλά επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του καταστατικού του. Υπό την πίεση της πρόσφατης απόφασης του Κογκρέσου να μην εγκρίνει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα μείωνε την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και θα αύξανε τη χρηματοδότηση για τον διεθνή οργανισμό, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης «είναι σημαντική για την αξιοπιστία και το μέγεθος του οργανισμού». Η ίδια παραδέχθηκε ότι ήλπιζε πως σε αυτή τη σύνοδο θα είχε ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, στην οποία είχαν δεσμευθεί όλα τα μέλη του Οργανισμού το 2010, όταν η κρίση απειλούσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, όμως, το ΔΝΤ θα ήθελε να εξαντλήσει όλες τις επιλογές προτού προχωρήσει σε ένα «σχέδιο Β» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έλαβαν νέα παράταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν αυτές να ολοκληρωθούν το 2012. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, «όταν οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον κόσμο, όλοι χάνουν». Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να συζητηθεί και ίσως προκαλέσει εντάσεις με τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, με κάποιες φωνές να πιέζουν να παρακαμφθεί η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα έχουν δικαίωμα βέτο στον διεθνή οργανισμό. Ενα άλλο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι το θέμα της επιστροφής στην ανάπτυξη, στόχος που όπως δήλωσε η κ. Λαγκάρντ αντιμετωπίζει τρία εμπόδια:

Πρώτον, μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες χώρες, που πλήττει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυμένη από την επιβεβαίωση της δέσμευσης της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, εφόσον χρειασθούν. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Μία δεύτερη πρόκληση που εντόπισε είναι ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής και ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. «Εχει να κάνει με τον χρόνο. Εχει να κάνει με την εκτέλεση. Και έχει να κάνει με την επικοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ. Τρίτον, στις αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι μακροοικονομικές πολιτικές και η τραπεζική εποπτεία ώστε να προστατευθούν από την υψηλότερη αστάθεια που παρατηρείται στις αγορές. Ιδιαίτερα για τις τράπεζες, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να αντιμετωπισθούν οι πηγές αδυναμίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και η παγκόσμια ανάκαμψη έχει ισχυροποιηθεί, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν καθώς η ανάκαμψη είναι ανομοιογενής και επιφανειακή, χωρίς να αξιοποιείται όλο το παραγωγικό δυναμικό. Ιδιαίτερα η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα και δεν αναμένεται να μειωθεί παρά πολύ αργά. Η απάντηση που δίνει το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη νομισματική πολιτική και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη. Ερωτώμενη αν η βοήθεια προς την Ουκρανία υπονομεύει την αξιοπιστία του Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι το ΔΝΤ δεν θα ενέκρινε το πρόγραμμα εάν θεωρούσε ότι αυτό θα αποτύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή