Οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί έχασαν τα προνόμιά τους από το 2013

Οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί έχασαν τα προνόμιά τους από το 2013

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aποφασισμένος είναι ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος να ανατρέψει έρευνες που καταδεικνύουν ότι οι τραπεζικοί κολοσσοί απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης λόγω της αντίληψης ότι είναι πολύ μεγάλοι για να εκτεθούν στον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας. Μία πενταετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, η παλαιότερη ένωση εκπροσώπησης του κλάδου με 17 μέλη (Clearing House Association) έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματα ανεξάρτητης έρευνας, βάσει των οποίων από το 2013 οι κολοσσοί στις ΗΠΑ δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χρηματοδότησης που είχαν κάποτε. Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, η «Βασιλεία ΙΙΙ» και η πρόθεση της Fed να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχυ από τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Oliver Wyman, οι ευνοϊκοί όροι για τη χρηματοδότηση των τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ δεν ισχύουν πλέον λόγω της επιβολής περισσότερων και αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου πως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου λαμβάνουν έμμεσες επιδοτήσεις έως και 590 δισ. δολ. λόγω του μεγέθους τους. Επίσης τον Μάρτιο, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης, λαμβάνοντας επιπλέον 60 με 80 εκατ. δολάρια ανά κάθε πώληση ομολόγου ΗΠΑ, κατά μέσον όρο.

Μετά την κρίση έχει ασκηθεί ευρεία κριτική για τη μεγέθυνση τραπεζικών κολοσσών, που ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση του αμερικανικού και παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος επειδή βρέθηκαν στα όρια της χρεοκοπίας από δικά τους ριψοκίνδυνα στοιχήματα. Μετά τη διάσωσή τους με χρήματα του αμερικανικού Δημοσίου, υιοθετήθηκε νομοσχέδιο με στόχο τη διάσπαση των πολύ ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο των τραπεζικών κολοσσών εξακολουθεί να υφίσταται και να απολαμβάνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στις αγορές, όπως επισημαίνουν ειδήμονες του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή