Επιφυλακτική η Fed για αύξηση επιτοκίων

Επιφυλακτική η Fed για αύξηση επιτοκίων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη επιφυλακτικότητα της Federal Reserve σε ό,τι αφορά την προοπτική να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου, αλλά και τον προβληματισμό της για το μήνυμα που μπορεί να πάρουν οι αγορές ότι επίκειται λιγότερο αναπτυξιακή πολιτική, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου. Ανατρέπονται, έτσι, οι εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει τον Μάρτιο οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ περί αύξησης των επιτοκίων μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, και οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών όπως ο Μπερτ Γουάιτ της LPL Financial και ο Πολ Εντελστάιν της IHS Global Insight κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η Fed θα διατηρήσει αναπτυξιακή νομισματική πολιτική τουλάχιστον έως τα τέλη του 2015. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed συνέπεσε με την είδηση ότι μειώνονται σημαντικά τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας. Εντείνεται, έτσι, η ανησυχία για την επιβράδυνση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, οδηγώντας ορισμένους οικονομικούς αναλυτές να συσχετίσουν τη στάση της Fed ακόμη και με την ανησυχία για τις επιπτώσεις της πολιτικής της στην κινεζική οικονομία.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τις εξαγωγές της Κίνας να υποχωρούν τον Μάρτιο κατά 6,6% σε ετήσια βάση μετά την κατά 18% πτώση που είχαν σημειώσει τον Φεβρουάριο. Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, η αξία των εισαγωγών της Κίνας μειώθηκε κατά 11,3%. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζει και πάλι η Κίνα ένα μικρό εμπορικό πλεόνασμα της τάξεως των 7 δισ. δολαρίων μετά το έλλειμμα των 23 δισ. δολαρίων που είχε καταγράψει τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η πτωτική πορεία στην οποία έχουν εισέλθει οι εξαγωγές της Κίνας από την αρχή του έτους έχει εξωθήσει τους οικονομικούς αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την κινεζική οικονομία, για τη οποία προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 7,4% φέτος, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από το 1990. Η κινεζική ηγεσία δεν προτίθεται, όμως, να προσφέρει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, όπως διαμήνυσε χθες διά στόματος του πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ. Ο κ. Λι τόνισε πως αντί για «βραχυπρόθεσμα και ισχυρά μέτρα», το Πεκίνο θα εστιάσει στη «μεσο-μακροπρόθεσμη υγιή ανάπτυξη», όπως οι εκτεταμένες επενδύσεις που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ενισχύεται η απασχόληση

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών υποχώρησε, την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που έληξε στις 5 Απριλίου οι αιτήσεις περιορίστηκαν στις 300.000 καταγράφοντας μείωση κατά 32.000. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2007, πριν δηλαδή αρχίσει η ύφεση της διετίας 2007-2009. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαρτίου έφθανε στα 2,78 εκατ. άτομα, έχοντας μειωθεί κατά 62.000 άτομα. Καταγράφει, έτσι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008. Σημειωτέον ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ κατά μέσον όρο 195.000 θέσεις εργασίας τον μήνα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου αποκαλύπτουν ότι πολλά στελέχη της Fed υποστήριξαν πως η βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασιας δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη περί ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή