ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι αυστηροί κανόνες στις αγορές παραγώγων αλλάζουν τα δεδομένα

neoi-aystiroi-kanones-stis-agores-paragogon-allazoyn-ta-dedomena-2017169

Οι νέοι κανόνες για την ασφαλέστερη λειτουργία των διεθνών αγορών παραγώγων, με τζίρο που ξεπερνά τα 693 τρισ. δολάρια, αναμένεται να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος διαχείρισης για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η αύξηση του κόστους θα είναι τόσο μεγάλη που τελικά θα είναι ασύμφορο να πραγματοποιούνται επενδύσεις για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου.

Τα συμβόλαια swaps, για παράδειγμα, είναι διμερείς συμφωνίες. Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν τη διασταύρωση αυτών των συναλλαγών μέσα από χρηματοπιστωτικές εταιρείες που διενεργούν την εκκαθάριση των συναλλαγών. Η Διεθνής Ενωση Swaps και Παραγώγων επισημαίνει σε επιστολή προς την Επιτροπή της Βασιλείας ότι οι νέοι κανόνες θα εξοντώσουν την αγορά των παραγώγων, καθιστώντας «ασύμφορη την εκκαθάριση των συναλλαγών». Για παράδειγμα, για ένα swap επιτοκίων 100 εκατ. δολαρίων, το ταμείο συναλλαγών μιας χρηματιστηριακής θα ζητούσε «μαξιλάρι» 14.750 δολαρίων. Με τους νέους κανόνες, η εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών θα ζητήσει 1,2 εκατ. δολάρια για ένα συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη «Βασιλεία ΙΙΙ», το νέο λειτουργικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχει χαράξει η Επιτροπή της Βασιλείας, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να μπορούν να καλύψουν τυχόν απώλειες εάν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές. Οι τράπεζες θα πρέπει να κατανέμουν κεφάλαια ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι αντισυμβαλλόμενοι στις αγορές παραγώγων, σύμφωνα με πρόταση της «Βασιλείας ΙΙΙ». Στη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες με δραστηριότητα στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα ανακάλυψαν με επιζήμιο τρόπο ότι ο αντισυμβαλλόμενος, ο οποίος ήταν η American International Grouρ (AIG), είχε πολύ κακή πιστωτική ποιότητα, δεν διέθετε τα κεφάλαια για να καλύψει συμβόλαια που είχε πουλήσει σε αυτές, αναγκάζοντας το κράτος για εγγυηθεί γι’ αυτά.

Ο τραπεζικός κλάδος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχει εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της «Βασιλείας ΙΙΙ». Το 2010, για παράδειγμα, ένα διεθνές λόμπι τραπεζιτών υποστήριξε ότι οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια θα διαγράψουν το 3,1% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία μέχρι το 2015. Μέσα στην εβδομάδα, η παλαιότερη ένωση εκπροσώπησης του κλάδου με 17 μέλη (Clearing House Association) έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματα ανεξάρτητης έρευνας από την Oliver Wyman, απ’ όπου προκύπτει πως οι ευνοϊκοί όροι για τη χρηματοδότηση των τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ δεν ισχύουν πλέον λόγω της επιβολής περισσότερων και αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.