Αναβάθμισε την Πορτογαλία η Fitch λόγω μείωσης του ελλείμματός της

Αναβάθμισε την Πορτογαλία η Fitch λόγω μείωσης του ελλείμματός της

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Πορτογαλίας από «αρνητική» σε «θετική», ισχυριζόμενη ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. H βαθμολογία στο χρέος της Πορτογαλίας παρέμεινε σταθερή στην κατηγορία «ΒΒ+». Oικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν καθυστερήσει στην αναγνώριση της προόδου που έχει σημειωθεί στα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Aπό την άλλη πλευρά, η αναβάθμιση της προοπτικής για την πορτογαλική οικονομία είναι, σε κάθε περίπτωση, θετική εξέλιξη. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές, οι οποίες έχουν επιβραβεύσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της οικονομίας, ενώ η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο τον Μάιο, χωρίς, κατά πάσα πιθανότητα, προληπτική γραμμή πίστωσης.

Πέραν της αναβάθμισης στην προοπτική του μακροπρόθεσμου χρέους και των χρεογράφων σε εγχώριο νόμισμα, η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 1,4% το 2014 και στο 1,5% το 2015 από το 0,5% και το 1%, αντίστοιχα. «Οι δημοσιονομικές συνθήκες στην Πορτογαλία έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την προηγούμενη αξιολόγηση της Fitch τον Οκτώβριο του 2013 και η χώρα έχει επανακτήσει τη θέση της στις αγορές», αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης. Θετική ένδειξη για την κατάσταση της οικονομίας είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει, φέτος, πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ από έλλειμμα 12,6% το 2008.

Η Πορτογαλία ζήτησε οικονομική βοήθεια τον Απρίλιο του 2011, δανειζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 78 δισ. ευρώ. Εκτοτε, όμως, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί αισθητά, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του δανειοδοτικού προγράμματος της τρόικας στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2014. Οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν υποχωρήσει στο 3,87% από το 5,865% στις αρχές του έτους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει βγει στις αγορές με μεγάλη απήχηση στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή