Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ασθενή στοιχεία από την Κίνα επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ασθενή στοιχεία από την Κίνα επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για τους γεωπολιτικούς κινδύνους της κρίσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, τα στοιχεία εμπορίου της Κίνα για τον μήνα Φεβρουάριο επιφύλαξαν μία ακόμα αρνητική έκπληξη, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν απρόσμενη μείωση σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές να καταγράφουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση, εντείνοντας τις ανησυχίες για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 7,5% το τρέχον έτος, ο χαμηλότερος από το 1990, έναντι 7,7% το 2013 και υψηλό εικοσαετίας 14,2% το 2007. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE 100 βρέθηκε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας απώλειες περίπου 2,0% σε εβδομαδιαία βάση. Αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τον κύριο δείκτη της Ιαπωνίας Nikkei 225 να κλείνει την Παρασκευή κάτω από τις 14.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, επηρεασμένος αρνητικά από την ενίσχυση του γιεν στις αγορές συναλλάγματος. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία δολ./γιεν υποχώρησε στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδα κοντά στα 101,50 για πρώτη φορά από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας απώλειες περίπου 1,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας BoJ ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ευνόησαν επίσης το γιεν. Χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές της εβδομάδας ο Χαρουχίκο Κουρόντα ανέφερε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της εκτίμησης ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στον στόχο του 2% μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους. Η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), στις 18-19 Μαρτίου, τα οποία έδωσαν την εντύπωση στις αγορές ότι η FOMC ενδεχομένως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αργότερα από όσο ανέμενε η αγορά βάσει των πρόσφατων σχετικών δηλώσεων της επικεφαλής Τζάνετ Γιέλεν, ενέτειναν το αρνητικό κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα 1,3900 για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή