Στα 13,6 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Στα 13,6 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε χάρη στις εξαγωγές το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο το Βερολίνο προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2014 και κατά 2% το 2015 χάρη στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.

Οι εξαγωγές των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στα 13,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα στοιχεία, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης εξακολούθησαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο (1,2% σε μηνιαία βάση) αφότου είχαν υποχωρήσει τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μεικτά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2014 η Πορτογαλία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 4,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν και η Ιρλανδία τις αύξησε κατά 1,8%. Αντιθέτως, οι εξαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 6,1% το ίδιο διάστημα, της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 0,8%, της Ιταλίας κατά 1,3% και της Κύπρου κατά 10,2%. Οι εξαγωγές της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά 1,2% και της Γερμανίας κατά 2,6%.

Τον Ιανουάριο του 2014 το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα πέτυχε η Γερμανία (15,3 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ολλανδία (5 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (2,4 δισ. ευρώ) και η Τσεχία (1,6 δισ. ευρώ). Τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα καταγράφονται σε Βρετανία (9,6 δισ. ευρώ), Γαλλία (8,2 δισ. ευρώ) και Ελλάδα (1,6 δισ. ευρώ). Μπορεί η Γερμανία να ανακάμπτει ικανοποιητικά, ωστόσο η κρίση της Ουκρανίας ρίχνει τη σκιά της καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος (αναλυτές συν επενδυτές) του Ινστιτούτου ZEW μειώθηκε τον Απρίλιο στο 43,2 από 46,6 τον Μάρτιο, αν και παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Ευρώ και ανάπτυξη

Η Ευρωζώνη έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να ξεπεράσει τις συνέπειες που προκάλεσε η κρίση, προειδοποιούν γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Ο κ. Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, εξηγεί ότι μπορεί να έχει περιοριστεί η χρηματοπιστωτική κρίση χάρη στην υπόσχεση συλλογικής διάσωσης που δόθηκε και καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωζώνης βγαίνουν από τα Μνημόνια, ωστόσο η ανεργία εξακολουθεί να είναι στα ύψη και η βιομηχανική παραγωγή πολύ μικρότερη απ’ ό,τι πριν από την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Ζιν εκτιμά πως η ενίσχυση του ευρώ περιόρισε τις εξαγωγές στις χώρες της κρίσης εξαιτίας της υπόσχεσης περί μη κατάρρευσης της Ευρωζώνης, υπόσχεση η οποία προσελκύει ξένους επενδυτές, που με τη σειρά της οδηγεί σε ανατίμηση του ευρώ. Ο κ. Ζιν εξηγεί ότι όσο σταθεροποιούνται οι χρηματαγορές στην Ευρωζώνη, τόσο θα ανατιμάται το ευρώ και θα γίνεται πιο δύσκολη η σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή