Κλίμα αισιοδοξίας για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ

Κλίμα αισιοδοξίας για τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιθανότητες αποτυχίας των τραπεζών της Ευρωζώνης στα τεστ κοπώσεως περιορίζονται αισθητά εάν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για επισφαλή δάνεια που έχουν ενσωματώσει στις λογιστικές καταστάσεις τους. Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει έκθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για θετική έκβαση της ποιοτικής αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρώτον, διότι είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί η ΕΚΤ στον ρόλο του αυστηρού επόπτη των τραπεζών της Ευρωζώνης. Δεύτερον, εφόσον οι τράπεζες της Ευρωζώνης περάσουν με επιτυχία τα τεστ κοπώσεως αναμένεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο διατραπεζικό σύστημα των 18 κρατών-μελών, απελευθερώνοντας τη ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία και ενισχύοντας έτσι την ασθενή ανάπτυξη στην περιφέρεια της νομισματικής ένωσης.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια των 20 ισχυρότερων τραπεζών της Ευρωζώνης για το 2013 υπολογίζονται στα 71,5 δισ. ευρώ, ενώ πολλές από αυτές έχουν, παράλληλα, ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μέσα από την άντληση κεφαλαίων ή τη συγκέντρωση ρευστού. Το πρακτορείο Reuters υποθέτει πως τα μέτρα και οι προβλέψεις που έχουν εφαρμοστεί από τις 20 ισχυρότερες τράπεζες της Ευρωζώνης ισχύουν και για τις 128 τράπεζες που θα υποβληθούν στα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ μέχρι τον Οκτώβριο. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανό να μην υπαγορευτεί σε καμία να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια, διότι καμία δεν θα αποτύχει στα τεστ.

Τα τεστ κοπώσεως θέτουν σε δοκιμασία τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε μια σειρά σεναρίων για επιδείνωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και στις αγορές. Τα σενάρια αυτά «στήνονται» από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πριν από την πρόσφατη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) είχε αναλάβει αποκλειστικά τη διεξαγωγή των τεστ κοπώσεως των τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά με μεγάλη αποτυχία. Μάλιστα, είχαν επιρριφθεί ευθύνες στην ΕΒΑ ότι είχε θέσει πολύ χαλαρά κριτήρια στα τεστ κοπώσεως όταν οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν επικίνδυνα εκτεθειμένες στα ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Οι προϋπολογισμοί αρκετών χωρών-μελών της Ευρωζώνης επιβαρύνθηκαν από το κόστος διάσωσης των τραπεζών.

Συν τοις άλλοις, πολλές προβληματικές τράπεζες δεν αναγνώριζαν το πραγματικό μέγεθος των επισφαλειών τους, αφήνοντας τους επενδυτές αλλά και τον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο με ένα μόνιμο ερώτημα για τη φερεγγυότητά τους. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει πως φέτος η ποιοτική αξιολόγηση των τραπεζών θα είναι αυστηρή και ενδελεχής. Φέτος, η ΕΒΑ αναλαμβάνει τον συντονισμό των τεστ κοπώσεως αλλά σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

«Εάν ρωτούσες τους επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια τι θα περίμεναν από τα τεστ κοπώσεως θα απαντούσαν “πτώματα”, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον», επισημαίνει η Κάρλα Αντούν ντε Σίλβα, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του τραπεζικού κλάδου στην Credit Suisse. «Εχουν ληφθεί αρκετά μέτρα. Δεν πιστεύω πως αναμένει κανείς δραματικές εξελίξεις», συμπληρώνει στη συνέχεια. Υπάρχει, πάντως, μια μικρή επιφυλακτικότητα έως το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την έκθεση του πρακτορείου Reuters, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν καλύπτονται από προβλέψεις αναλογούν στο ένα τρίτο της κεφαλαιακής βάσης τους σε ό,τι αφορά τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή