Η Starbucks μετακομίζει στο Λονδίνο για φορολογικούς λόγους

Η Starbucks μετακομίζει στο Λονδίνο για φορολογικούς λόγους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή της ευρωπαϊκής βάσης τους στη Βρετανία από την Ολλανδία και κυρίως για φορολογικούς λόγους προσανατολίζονται τα διοικητικά στελέχη της Starbucks. Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αλυσίδα καφετεριών με παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου διευκρίνισε ότι θα μεταφέρει στο Λονδίνο τα κεντρικά της γραφεία, τα οποία εκπροσωπούν τις δραστηριότητές της σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, ενώ η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το μείζον θέμα που ξέσπασε για τη φοροαποφυγή εκ μέρους πολυεθνικών επιχειρήσεων με έδρα την Ολλανδία.

Μία από αυτές ήταν και η Starbucks, η οποία άνοιξε το πρώτο της ευρωπαϊκό κατάστημα το 1998. Συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει την οργή πολιτικών παραγόντων και φορολογουμένων, με αφορμή αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς ότι πολυεθνικοί όμιλοι μεταφέρουν την έδρα τους αναλόγως των φορολογικών συμφερόντων τους με συνέπεια στην εγχώρια αγορά τους να προξενούν σοβαρές απώλειες σε φορολογικά έσοδα. Με την αλλαγή έδρας από την Ολλανδία στο Λονδίνο, η Starbucks θα καταβάλει υψηλότερους φόρους, όπως ανακοίνωσε χθες η ίδια. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνάντηση με διοικήσεις εταιρειών στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διεμήνυσε σε όσους ομίλους φοροδιαφεύγουν «πως είναι πια καιρός να ξυπνήσουν και να μυρίσουν τη μυρωδιά του καφέ».

Το Ρόιτερς είχε αποκαλύψει πριν από δύο χρόνια ότι η Starbucks είχε δηλώσει στις οικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας πως η θυγατρική της στη χώρα είχε ζημίες, ενώ ταυτόχρονα είχε ενημερώσει τους επενδυτές της, πως εκείνη εμφάνιζε κέρδη. Κλήθηκε τότε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο, όπου και αποκάλυψε πως είχε έλθει σε συμφωνία με τις ολλανδικές αρχές, ώστε να πληρώνει εκεί πολύ χαμηλούς φόρους. Η συμφωνία αυτή μεταφραζόταν στο ότι ο αμερικανικός όμιλος μείωσε το φορολογικό του βάρος, υποχρεώνοντας όλες τις θυγατρικές του στη Γηραιά Ηπειρο να καταβάλλουν στη μονάδα της στην Ολλανδία πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του εμπορικού σήματος της Starbucks.

Με την αλλαγή έδρας, οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της θα καταβάλλουν τα οφειλόμενα στη βρετανική μονάδα. Οπως ανέφεραν στελέχη της Starbucks, αυτό δηλώνει ότι η εταιρεία θα καταβάλλει υψηλότερους φόρους στη Βρετανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως χώρα θα παύσει να αποτελεί δέλεαρ για επιχειρηματίες και επενδυτές. Αλλωστε, η Starbucks θα ανοίξει 100 νέα καταστήματα στη Βρετανία και θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή