Η Πορτογαλία δανείζεται φθηνότερα από τον Καναδά

Η Πορτογαλία δανείζεται φθηνότερα από τον Καναδά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία φαίνεται να τρομάζει τους επενδυτές στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Χθες, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στην Πορτογαλία κυμαινόταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Καναδά. Η προοπτική άσκησης μιας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η δημοσιονομική πρόοδος που έχουν παρουσιάσει οι οικονομίες στον ευρωπαϊκό Νότο έχουν προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αρχές του έτους.

Τον Ιανουάριο του 2014, η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο μαζί με το κλίμα αναστάτωσης που επικράτησε στις αναδυόμενες αγορές δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τις αγορές χρέους της Ευρωζώνης. Επιπροσθέτως, η επάνοδος της Πορτογαλίας στις αγορές αυτόν τον Μάιο, η διαβεβαίωση της ΕΚΤ πως είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματα της Fed για να αποκρούσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και η επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει ένα έντονο κλίμα ευφορίας για τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρωζώνης. Ωφελημένες είναι, επίσης, η Ιταλία και η Ισπανία, δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη δυσπιστία των αγορών όταν είχε κλιμακωθεί η κρίση χρέους προ διετίας.

Εξάλλου, οι συνολικές αποδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Σύμφωνα με τον δείκτη World Government Bond Index της Citi, τα ιταλικά ομόλογα έχουν αποδώσει 6,3% και τα ισπανικά 6,7% από τις αρχές του έτους, εξασφαλίζοντας διπλάσια κέρδη από τα γερμανικά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας κυμαίνονταν στο 3,11% ενώ κάποια στιγμή υποχώρησαν έως το 3,068%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993, όπως καταδεικνύουν στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά ομόλογα διολίσθησαν στο 3,09%. Aντίθετα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο 1,49% με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι χλιαρό στη δημοπρασία 10ετούς χρέους που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ζωηρό ήταν, ωστόσο, το ενδιαφέρον στη δημοπρασία 6ετών ιταλικών ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό που έλαβε χώρα σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αντλήσει 20,6 δισ. ευρώ, 5,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο του, προσεγγίζοντας έτσι το ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοπρασία τον περασμένο Νοέμβριο. Στην πρώτη φάση της έκδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε αρχές της εβδομάδας και απευθύνονταν σε λιανικούς επενδυτές, αντλήθηκαν 101 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση αντλήθηκαν επιπλέον 10,5 δισ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και μάλιστα ένα 40λεπτο πριν από το κλείσιμο των προσφορών. Το επιτόκιο προσδιορίστηκε στο 1,65%.

Μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στις αγορές χρέους της Πορτογαλίας. Σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Καναδά υποχώρησε το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, γεγονός που αντανακλά την απήχηση της οικονομίας στο επενδυτικό κοινό. Αναλυτικότερα, το επιτόκιο στο 2ετές γραμμάτιο κυμάνθηκε χθες στο 1,038% από το 1,051% που σημειώθηκε στους αντίστοιχους τίτλους του Καναδά. Οι επενδυτές παρέβλεψαν ακόμη και την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της χώρας του.

«Το θέμα της Ρωσίας δεν επηρεάζει απαραίτητα την οποιαδήποτε άποψη για το χρέος της Ισπανίας, για παράδειγμα», παρατηρεί ο Μπιλ Στριτ, στρατηγικός αναλυτής της State Street Global Advisers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή