Καμπανάκι για τα κέρδη των τεχνολογικών

Καμπανάκι για τα κέρδη των τεχνολογικών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερα των αναμενομένων αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου για τον τεχνολογικό κολοσσό της ΙΒΜ και της Google. Tα κέρδη της τελευταίας ανήλθαν σε 3,4 δισ. δολάρια συνολικά και στα 6,27 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 6,36 δολάρια. Τα δε τριμηνιαία κέρδη της ΙΒΜ μειώθηκαν στα 2,38 δισ. δολάρια έναντι των 3,03 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδά της ελαττώθηκαν 3,9% στα 22,5 δισ. δολάρια και έφθασαν στα χαμηλότερα 5ετίας. Επίσης, και σε συνδυασμό με τις προηγηθείσες μαζικές πωλήσεις σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας στην αμερικανική αγορά εγείρονται ερωτήματα σχετικά την κερδοφορία των λοιπών εταιρειών του κλάδου. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό συμβαίνει, εφόσον οι δύο κολοσσοί επέχουν τη θέση βαρόμετρου και αμφότεροι είχαν αποτελέσματα τριμήνου, που υστερούσαν των προβλέψεων. Ως συνέπεια η τιμή της μετοχής τους υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Από τη δική της πλευρά η ΙΒΜ απέδωσε τα δυσμενή της αποτελέσματα στο ότι οι πωλήσεις υλικού εξασθένησαν και οδήγησαν στα χαμηλότερα έσοδά της σε διάστημα μιας πενταετίας. Στην κατάσταση αυτή υπήρξαν και επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία ήταν η πτώση κατά 11% στις συνολικές πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών της ΙΒΜ στις αναδυόμενες αγορές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Ινδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters, η αύξηση στα έσοδα εν γένει του κλάδου των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά δυο τρίτα από τις αρχές του 2014. Σημειωτέον πως την 1η Ιανουαρίου οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι κατά μέσο όρο τα κέρδη του κλάδου θα αυξηθούν 7%.

Ωστόσο, σήμερα με τη διαδοχική παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, οι αναλυτές έχουν προσαρμόσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους, αναμένοντας ρυθμό αύξησης κερδών μόλις 2,4%. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εξαρτώνται από τις υπηρεσίες τους προς ομίλους και δημόσιες υπηρεσίες καλούνται σε αναθεώρηση. Οι κολοσσοί ΙΒΜ, HP, Oracle και Cisco διείσδυσαν στην Κίνα, η οποία, όμως, τώρα επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Παράλληλα, πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις πλέον προτιμούν φθηνότερες τεχνολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή