Κόντρα Amazon με τους εργαζομένους

Κόντρα Amazon με τους εργαζομένους

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Amazon με τους υπαλλήλους της στα κέντρα διαλογής στη Γερμανία, οι οποίοι ζητούν αύξηση μισθού ανάλογη με αυτή που έχουν συμφωνήσει οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον τομέα των ταχυμεταφορών και ταχυδρομείων στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Η διοίκηση της Amazon αρνείται να συζητήσει σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας», δήλωσε χθες στο Reuters ο διαπραγματευτής του σωματείου Verdi, Γιοργκ Λάουενροθ Μάγκο, προσθέτοντας ότι οι εργάτες στα κέντρα διαλογής στη Λειψία και στο Μπαντ Χέρσφελντ επέχουν από την πρωινή βάρδια. Η διοίκηση της Amazon απορρίπτει το αίτημα των εργαζομένων να λάβουν αύξηση μισθού ίση με αυτήν που έχουν συμφωνήσει οι υπόλοιποι εργάτες στον τομέα, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί τους εργάτες στα κέντρα διανομής ως εργάτες στην εφοδιαστική αλυσίδα και ότι ήδη λαμβάνουν μισθό που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο στη σχετική βιομηχανία. Στη Γερμανία οι ιντερνετικές φίρμες έχουν αποτύχει να αποτινάξουν την εικόνα εταιρειών που εξουθενώνουν τους εργαζομένους σε αυτές, ενώ τους αμείβουν με σχετικά μικρό μισθό.

Η Amazon απασχολεί συνολικά εννέα χιλιάδες εργαζομένους σε εννέα κέντρα διαλογής ανά τη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά τις ΗΠΑ συν 14 χιλιάδες εποχικούς εργάτες. Τέλη Μαρτίου, εκατοντάδες εργάτες από το κέντρο διαλογής της Λειψίας προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ σε αρκετά άλλα κέντρα διαλογής είχαν σημειωθεί στάσεις εργασίας την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα. Γενικότερα, οι συνθήκες εργασίας στα κέντρα διανομής των ιντερνετικών εταιρειών έχουν έρθει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τους τελευταίους μήνες. Στην αρχή της εβδομάδας, η εταιρεία Zalando, η μεγαλύτερη on-line εταιρεία μόδας στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις πρακτικές που ακολουθεί στον χώρο εργασίας αφότου ρεπόρτερ του RTL, που υποδυόταν την εργαζόμενη σε κέντρο διαλογής της εταιρείας, αποκάλυψε πως αναγκαζόταν να διανύει μέχρι και 27 χιλιόμετρα την ημέρα και ότι μετά βίας τής επιτρεπόταν να κάνει διάλειμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή