Κορυφαία αγορά κοσμημάτων χρυσού αναδείχτηκε η κινεζική για το 2013

Κορυφαία αγορά κοσμημάτων χρυσού αναδείχτηκε η κινεζική για το 2013

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων χρυσού στον κόσμο αποτελεί πλέον η Κίνα, που έχει αναδειχθεί πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή και κατανάλωση χρυσού και αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσά κοσμήματα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού παραθέτει σε σχετική έκθεσή του τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη με κυριότερο όλων την άνοδο της μεσαίας τάξης. Οπως υπογραμμίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αστικοποίησης της Κίνας που σήμερα διαθέτει 170 πόλεις με πληθυσμό άνω των 1.000.000 ατόμων. Το άθροισμα της μεσαίας τάξης όλων αυτών των πόλεων φθάνει τα 300 εκατ. άτομα που αναμένεται να έχουν εκτιναχθεί στα 500 εκατ. μέχρι το 2020. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το υψηλό επίπεδο αποταμίευσης που καταγράφεται στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι το άθροισμα των τραπεζικών λογαριασμών φθάνει τα 7,5 τρισ. δολάρια μπροστά στα οποία ωχριούν οι τοποθετήσεις σε χρυσό που δεν υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια.

Σε φυσική μορφή

Στην Κίνα οι επενδυτές προτιμούν τον χρυσό σε φυσική μορφή και όχι ως τίτλους. Τα νέα επενδυτικά προϊόντα ίσως οδηγήσουν σε εκτίναξη της μεσοπρόθεσμης ζήτησης για ράβδους και κέρματα κοντά στους 500 τόνους μέχρι το 2017. Στην περίπτωση αυτή θα έχει σημειωθεί αύξηση σχεδόν 25% από τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για κοσμήματα χρυσού, αυτή έφθασε στους 669 τόνους το 2013 και αναμένεται να φθάσει τους 780 τόνους το 2017. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα διαθέσιμα χρυσού στην Κίνα έφθασαν τους 1.054 τόνους στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστώντας τη χώρα έκτη στον κόσμο σε κατοχή χρυσού. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει το 1% των επίσημων διαθεσίμων της χώρας. Το 2012 αντιπροσώπευε το 2% αλλά αυτό οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας που αγγίζουν πλέον τα 4 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, η παραγωγή χρυσού στην Κίνα έχει διπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία από τους 217 τόνους στους 437 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή