Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Οδηγία «Comply or Report»

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Οδηγία «Comply or Report»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Οδηγία για την έκδοση και μη οικονομικών Απολογισμών από τις εταιρείες. Η γνωστή μας έως τώρα εκστρατεία «Report or Explain» απέδωσε την πολυαναμενόμενη Οδηγία «Comply or Explain» – με την οποία δεσμεύει εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές τους. Διατηρεί ανέπαφο τον εθελοντικό χαρακτήρα της και «η εύγλωττη πειθώ» της προς τις εταιρείες για τη συμμόρφωσή τους δεν είναι παρά τα οφέλη που διαπιστωμένα τους ανταποδίδει.

Στο ενεργητικό της ελληνικής προεδρίας

Εγγράφεται στο ενεργητικό της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που προώθησε αποτελεσματικά την πρόταση που πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και, όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Κωστής Xατζηδάκης υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, είχε χαρακτηρίσει την Οδηγία αυτή πρώτο νομοθέτημα για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και «εργαλείο» για την προώθηση της επιχειρηματικής παραγωγικότητας που συμβάλλει σε μιαν ευφυή και βιώσιμη ανάπτυξη και προσθέτει αξία «όχι μόνο προς όφελος των μετόχων, αλλά και των συμμετοχών και των πολιτών».

Τα νέα μέτρα που εισάγει απαιτούν όπως οι εταιρείες δηλώνουν σε ετήσια βάση τις πολιτικές τους –αλλά και τους κινδύνους που έχουν επισημάνει– σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εργασιακών σχέσεων, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της διαφθοράς και της δωροδοκίας. Η Οδηγία δεν δεσμεύει τις εταιρείες να εκδίδουν μη οικονομικό Aπολογισμό, ωστόσο τις υποχρεώνει στην περίπτωση που απέχουν, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν το έπραξαν. Κάτι, που από χρόνια τώρα εφαρμόζεται αποτελεσματικά με εθνική πρωτοβουλία σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Στην Οδηγία αυτή εμπίπτουν περί τους 6.000 οργανισμούς στους οποίους υπάρχει δημόσια συμμετοχή και συνεργασία. Πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ εξαιρούνται της υποχρέωσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενα απαραίτητο στοιχείο των μη οικονομικών απολογισμών είναι να περιγράφουν ποιες πολιτικές για τη διαφορετικότητα εφαρμόζουν σε θέματα ηλικίας, φύλου, μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των εργαζομένων και με ποια όργανα επιτηρούν την εφαρμογή τους.

Ενημέρωση εταιρειών και οργανισμών

Προκειμένου οι εταιρείες να ανταποκριθούν στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν πρότυπα και οδηγίες όπως το Global Reporting Initiative, το UN Global Compact, το ISO 26000, τη Δήλωση Αρχών του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΗΕ, όπως και του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Της υιοθέτησης της Οδηγίας προηγήθηκε η εκστρατεία Report or Explain (RoΕ Campaign Forum) στην οποία συμμετείχαν 25 σημαντικοί οργανισμοί που κινητοποίησαν και ενημέρωσαν τις εταιρείες και τους οργανισμούς ότι η υποβολή εκθέσεων αειφορίας αποτελεί βασικό εργαλείο υπεύθυνης διοίκησης. Στη χώρα μας, μέλος του φόρουμ ήταν η Global Sustain (www.globalsustain.org), ο διευθύνων εταίρος της οποίας, κ. Μιχάλης Σπανός, ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισε το γεγονός και χαρακτήρισε την ψήφιση της Οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, όπως και για το μέλλον του εταιρικού reporting στην Ευρώπη. «Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη και θέτει στέρεες βάσεις για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Σπανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή