Αλλάζει ο χάρτης της φαρμακοβιομηχανίας

Αλλάζει ο χάρτης της φαρμακοβιομηχανίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ανακατατάξεις παρατηρούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς οι κολοσσοί της ελβετικής Novartis και της βρετανικής GlaxoSmithKline (Glaxo) συμπράττουν και ανταλλάσσουν δραστηριότητες, ώστε να ενισχύσουν συγκεκριμένες δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», οι δύο εταιρείες συνδράμουν η μία την άλλη για να καταστούν ισχυρότερες. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως δύο άλλοι κολοσσοί, οι Pfizer και AstraZeneca, προ μηνών διεξήγαγαν συνομιλίες σε ανεπίσημο επίπεδο με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αναλυτές προσδοκούν ότι η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου, θα επαναπροσεγγίσει την AstraZeneca, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ειδικότερα, ο φαρμακευτικός όμιλος της Novartis ανακοίνωσε χθες ότι θα αγοράσει τη μονάδα της βρετανικής GlaxoSmithKline PLC, η οποία παρασκευάζει αντικαρκινικά φάρμακα, έναντι 14,5 δισ. δολαρίων. Αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Novartis θα προσπορίζεται σχεδόν το ένα πέμπτο των εσόδων της, τα οποία διαμορφώνονται στα 54 δισ. δολάρια, από τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αντάλλαγμα η Glaxo θα καταβάλει το ποσόν των 5,25 δισ. δολαρίων στη Novartis για τη μονάδα εμβολίων της. Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική φαρμακευτική θα αποκτήσει το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο Bexsero κατά τις μηνιγγίτιδας Β και θα αναβαθμίσει ιδιαίτερα τη θέση της στη συγκεκριμένη αγορά, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, σε μία ακόμη συναλλαγή μεταξύ τους, οι Glaxo και Νοvartis θα συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους στα καταναλωτικά προϊόντα υγείας υπό την εποπτεία της Glaxo. Οπερ σημαίνει πως κάτω από την ομπρέλα της, θα συνδυαστούν ορισμένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα εμπορικά σήματα των Εxcedrin, Panadol και Aquafresh. Η Glaxo μετασχηματίζεται, δίνοντας έμφαση στα σκευάσματα του αναπνευστικού συστήματος, τα αντιρετροϊκά, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας. Συν τοις άλλοις, μία τρίτη φαρμακευτική, η Eli Lilly, θα αποκτήσει αντί 5,4 δισ. δολαρίων τις δραστηριότητες στην παρασκευή σκευασμάτων για τη φροντίδα της υγείας των ζώων της Novartis, η οποία ανήκει στη μονάδα καταναλωτικών προϊόντων υγείας.

Οι παραπάνω συμφωνίες εντάσσονται στον σχεδιασμό για πώληση των μικρότερων τμημάτων της Νovartis, τις οποίες προ ενός έτους είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Τζο Χιμένεθ. Ως αποτέλεσμα η Novartis θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της σε τρεις άξονες, στα φάρμακα συνολικά, στα προϊόντα για την οφθαλμική φροντίδα και στα γενόσημα. Επιπλέον, οι ανωτέρω ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων των Novartis και Glaxo διεκπεραιώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον κλάδο του φαρμάκου αυξάνονται, σηματοδοτώντας νέα φάση συσπείρωσης. Οι όμιλοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος, όταν δέχoνται πιέσεις από τα συστήματα υγείας διεθνώς να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των σκευασμάτων. Η απάντησή τους είναι να αγοράζει η μία την άλλη, πράγμα το οποίο τους επιτρέπει να μειώνουν τις δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και σε άλλα τμήματά τους.Το ενδιαφέρον στις φαρμακοβιομηχανίες έγκειται στο ότι πολλές πλέον έχουν αποδεσμευθεί από χρέη, που σωρεύτηκαν λόγω εξαγορών στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σήμερα οι δραστηριότητές τους γεννούν πολλά κέρδη, τα οποία επιθυμούν να επενδύσουν παραγωγικά.

Το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, η δραστηριότητα στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με κριτήριο την αξία τους εκτινάχθηκε κατά 40%. Η κινητικότητα, όπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδoυ, θα συνεχιστεί. Λόγου χάριν, ο ακτιβιστής μεγαλοεπενδυτής Γουίλιαμ Ακμαν και η φαρμακευτική Valeant Pharmaceuticals International μελετούν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν την Allergan, η οποία παρασκευάζει την αντιρυτιδική θεραπεία Botox. «Η κλίμακα των μεταβολών και της ανακατάταξης δυνάμεων στον τομέα του φαρμάκου είναι εντυπωσιακή», επισημαίνει η διαχειρίστρια κεφαλαίων Μπίργκιτ Κούλχοφ της Rahn & Bodmer στη Ζυρίχη, η οποία διαθέτει μετοχές των Novartis και Glaxo. «Τέλος, αναφορικά με το προφίλ επιχειρηματικού ρίσκου της Novartis, αυτό επιδεινώθηκε ελαφρά, αλλά οι προκλήσεις που έχει, όπως η λήξη των πατεντών στο μέλλον, είναι διαχειρίσιμες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή