Τροχοπέδη οι τόκοι των 130 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό Νότο

Τροχοπέδη οι τόκοι των 130 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό Νότο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα υψηλότερα των 130 δισ. ευρώ ανέρχονται μόνον οι τόκοι από το χρέος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων την τελευταία διετία. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times που στηρίχθηκε σε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας είναι τριπλάσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη, παρά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει οδηγήσει την τελευταία διετία σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων τους. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία θα πρέπει φέτος να πληρώσει τόκους 7,3 δισ. ευρώ. Αυτός ο «λογαριασμός» υπερβαίνει τα κρατικά κονδύλια για την εκπαίδευση και είναι ισάξιος με το κρατικό κόστος στον τομέα της υγείας. Η βρετανική εφημερίδα προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτό το χάσμα στην κάλυψη των εντόκων υποχρεώσεων ανάμεσα στην περιφέρεια και την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υφίσταται την επόμενη πενταετία.

Οι υψηλές υποχρεώσεις των κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης αντανακλούν το μέγεθος της κρίσης χρέους που ξέσπασε προ τετραετίας και συμπαρέσυρε ακόμη και την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των 18 κρατών-μελών. Απεικονίζει, επιπλέον, την αναιμική ανάπτυξη των χωρών αυτών σήμερα, η οποία σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος δυσχεραίνει την κάλυψη των υποχρεώσεών τους μαζί με τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού. Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότεροι τότε τα κράτη θα είχαν μεγαλύτερη εισπρακτική δυναμική από φόρους και έτσι το χρέος τους θα εξυπηρετούνταν ευκολότερα. Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις καλούνται να καλύψουν υψηλές έντοκες υποχρεώσεις σε ένα υποτονικό οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη Financial Times, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αναλογεί σε 10 σεντς από κάθε ευρώ που λαμβάνουν σε έσοδα οι κυβερνήσεις. Για τα υπόλοιπα 13 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι συνθήκες κάλυψης των χρεών τους είναι διαφορετικές. Ο μέσος όρος των έντοκων υποχρεώσεών τους περιορίζεται στο 3,5% των εσόδων τους. «Το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη και εάν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα, θα περιορίσουν τις δυνατότητες των χωρών αυτών να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το κράτος πρόνοιας», αναφέρει η Financial Times. Σημειωτέον ότι οι υπολογισμοί της εφημερίδας για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους βασίζονται στη σύγκριση του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος, έτσι όπως υπολογίζεται από το ΔΝΤ, με το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών των τόκων στο χρέος.

«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αντόνιο Γκαρσία Πασκουάλ, οικονομολόγος της Barclays. «Εκτός εάν ληφθούν υπόψη ορισμένες ριζικές λύσεις, όπως μεταρρυθμίσεις για τη δραστική ενίσχυση της ανάπτυξης ή αλλαγές στους όρους εξυπηρέτησης του χρέους. Ειδάλλως αυτά τα χρέη θα συνεχίσουν να επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη και να περιορίζουν τις δαπάνες του κράτους για τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο ίδιος. Αναλυτές της αγοράς επιμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή