Στο μικροσκόπιο η Deutsche Bank για δωροδοκία

Στο μικροσκόπιο η Deutsche Bank για δωροδοκία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέλεχος της Deutsche Bank στο Τόκιο παραδέχτηκε πως δωροδοκούσε πελάτες, όμως τόνισε ότι δεν ενήργησε αυτοβούλως αλλά κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων των προϊσταμένων του. Οι ιαπωνικές αρχές ερευνούν υποθέσεις όπου πιθανά να υπάρχει δωροδοκία εκ μέρους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες. Επιδιώκουν, ουσιαστικά, να επιβάλουν έναν αυστηρό επαγγελματισμό στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που στοχεύουν να διαχειριστούν κεφάλαια δημόσιων φορέων όπως είναι τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στην περίπτωση του Σουτζέρου Εκίγκο της Deutsche Bank, ο ίδιος παραδέχτηκε στις Αρχές ότι προέβη σε δαπάνες της τάξεως των 900.000 γιεν ή 6.000 ευρώ σε 15 διαφορετικές περιστάσεις για την ψυχαγωγία αξιωματούχου στο συνταξιοδοτικό ταμείο Mitsui από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο κ. Εκίγκο αναφερόταν ουσιαστικά σε γεύματα και προσκλήσεις σε αγώνες γκολφ που καλύπτονταν από κονδύλια της Deutsche Securities. Με βάση τη νομοθεσία της Ιαπωνίας, οι αξιωματούχοι συνταξιοδοτικών ταμείων είναι δημόσιοι υπάλληλοι που διαχειρίζονται κρατικά κεφάλαια, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων.

«Οι ενέργειές μου ως πωλητής ήταν μέρος μιας συστηματικής πρακτικής που ακολουθούνταν με τη συναίνεση των αφεντικών μου στην Deutsche Securities», δήλωσε ο κ. Εκίγκο ενώπιον του δικαστηρίου. Ως αντάλλαγμα, το Mitsui αγόρασε επενδυτικά προϊόντα ενός δισ. γιεν από τη χρηματιστηριακή μονάδα της Deutsche Bank στο Τόκιο. Η Deutche Securities αποτέλεσε την πρώτη χρηματιστηριακή εταιρεία που έχει καταδικαστεί στο Τόκιο για την παραβίαση των ορίων σε επαγγελματικές σχέσεις με πελάτες. Η συγκεκριμένη εταιρεία δαπάνησε 6,3 εκατ. γιεν ή 44.000 ευρώ για την ψυχαγωγία μόνο τριών αξιωματούχων σε συνταξιοδοτικά ταμεία κατά την περίοδο 2010-12.

Ερευνες για την Deutsche Securities αποκάλυψαν ότι στελέχη του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων συνταξιοδοτικών ταμείων είχαν παραποιήσει αποδείξεις από πανάκριβα γεύματα εργασίας. Ως ποινή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Securities, Μακότο Κογουάρα, επιβλήθηκε μείωση μισθού 20% για ένα εξάμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζας. Παράλληλα, μείωση μισθού 30% επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή και τον πρόεδρο της Deutsche Securities. Η αρμόδια αρχή εποπτείας για τον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ιαπωνία ξεκίνησε σειρά ερευνών ως προς την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση αξιωματούχων του Δημοσίου όταν στελέχη της επενδυτικής εταιρείας AIJ Investment Advisors αποπειράθηκαν να συγκαλύψουν απώλειες από τη διαχείριση κεφαλαίων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή