Μειώθηκε το έλλειμμα, αυξήθηκε το χρέος στην Ευρώπη

Μειώθηκε το έλλειμμα, αυξήθηκε το χρέος στην Ευρώπη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το έλλειμμα στην Ευρώπη μειώνεται σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ αντίστοιχα το χρέος αυξάνεται σταθερά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία της Eurostat που ήρθαν στη δημοσιότητα χθες στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα νούμερα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη τα χρόνια της κρίσης φαίνεται να έφερε αποτελέσματα, καθώς από το 2010 που ο μέσος όρος ελλείμματος στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο 6,2% του ΑΕΠ, το 2013 μειώθηκε περισσότερο από το μισό, στο 3%.

Αντίθετα, το χρέος σε αυτά τα χρόνια φαίνεται να επιδεινώνεται, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη το 2010 να αγγίζει το 85,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2013 σκαρφάλωσε στο 92,6%. Στο αυξημένο χρέος θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του όχι μόνο το μεγάλο ποσό που οι χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται για να δανειστούν αλλά και τις 2 – 3 μονάδες ύφεσης που έχουν ετησίως οι ευρωπαϊκές οικονομίες τα τελευταία χρόνια, η οποία αυξάνει δραστικά το χρέος μιας χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα του ελλείμματος επτά ήταν οι χώρες στην Ευρωζώνη το 2013, οι οποίες είχαν έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ (όριο που έχει καθοριστεί από τη συμφωνία του Μάαστριχτ και δεν πυροδοτεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος) σε αντίθεση με το 2012 οπότε ο αριθμός των χωρών με έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% ήταν έντεκα. Το 2013 η μόνη χώρα που παρουσιάζει πλεόνασμα είναι το Λουξεμβούργο με ένα οριακό +0,1% που σημαίνει ότι η μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης κατάφερε να μειώσει λίγο τα κρατικά της έξοδα, ενώ η Γερμανία ήταν κοντά στο 0%, δηλαδή δεν χρειάστηκε να δανειστεί περαιτέρω. Ολες οι υπόλοιπες χώρες παρουσίασαν έλλειμμα.

Στον τομέα του χρέους η Ελλάδα κρατάει την πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, με το χρέος της να βρίσκεται στο 175,1% του ΑΕΠ της χώρας μας. Ακολουθεί η Ιταλία με 132,6%, η Πορτογαλία με 129%, η Ιρλανδία με 123% και η Κύπρος με 111%. Βάσει της συμφωνίας του Μάαστριχτ του 1992 κάθε χώρα-μέλος του ευρώ πρέπει να έχει δημόσιο χρέος μικρότερο από 60% του ΑΕΠ. Ομως σύμφωνα με την Eurostat μόνο 4 χώρες έχουν καταφέρει για το 2013 αυτό τον στόχο. Η Εσθονία που έχει χρέος 10%, το Λουξεμβούργο 23,1%, η Σλοβακία 55,4% και η Φινλανδία 57%.

Οι αριθμοί που είναι οι πλέον εντυπωσιακοί, είναι το χρέος της Ευρώπης σε ονομαστικές τιμές και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας. Σε αυτή την κατηγορία τις πρωτιές κατέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία με το τεράστιο νούμερο χρέους 2,147 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία με χρέος 2,069 τρισ. ευρώ και τρίτη η Γαλλία με 1,925 τρισ. ευρώ χρέους.

Το συνολικό χρέος της Ευρώπης σε ονομαστικές τιμές είναι 8,89 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή