Ενισχύεται η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Ενισχύεται η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας, σχεδόν, τριετίας εκτοξεύθηκε ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του Απριλίου, χάρη στις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας. Η άνοδος του δείκτη ΡΜΙ, ο οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο, στο 54 από το 53,1 τον Μάρτιο, οφείλεται περισσότερο στις υψηλές επιδόσεις του γερμανικού τομέα διευθυντών προμηθειών συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, γεγονός που ενισχύει φόβους για ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες του πυρήνα και της περιφέρειας που μπορεί να πυροδοτήσει αποπληθωρισμό. Αναλυτικότερα, ο δείκτης ΡΜΙ στη Γερμανία αναρριχήθηκε στο 56,3 τον Απρίλιο από το 54,3 τον Μάρτιο. Αντίθετα, ο γαλλικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 50,5 τον Απρίλιο από το 51,8 τον Μάρτιο, αν και παραμένει άνω του 50 που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επέκταση και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των 18 κρατών-μελών.

Η ασθενής ανάπτυξη σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης γεννά φόβους για την πυροδότηση αποπληθωριστικών τάσεων. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, στα χνάρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, επεσήμανε ότι η πορεία των τιμών προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Ανεξαρτήτως των εξωτερικών πιέσεων, η άνοδος του ευρώ ως προς το δολάριο προβληματίζει την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλίνει αρκετά από το πλαφόν του 2%. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, αντανακλώντας ένα υποτονικό οικονομικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή