Νέες περικοπές 4 δισ. ευρώ έρχονται στη Γαλλία

Νέες περικοπές 4 δισ. ευρώ έρχονται στη Γαλλία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 4 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, προμηνύοντας την υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα παράταση στην επίτευξη του στόχου της.

Συγκεκριμένα, υπήρξε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου του ελλείμματος. Αντιθέτως, οι στόχοι της ανάπτυξης για τη γαλλική οικονομία βελτιώθηκαν, αν και έγκριτοι οικονομολόγοι τούς θεωρούν ανέφικτους. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραχωρήσει μία διετή παράταση έως το 2015, ώστε το Παρίσι να υλοποιήσει τη δέσμευσή του το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Οπως αναφέρει το Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μόνιμη υστέρηση όσον αφορά την ανάκαμψη και τα δημόσια οικονομικά.

Επαληθεύοντας τα παραπάνω, χθες ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή δημοσιονομικών της Βουλής τις νέες προβλέψεις για δημοσιονομικό έλλειμμα αναθεωρημένο προς τα άνω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% του χρόνου. Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αναλυτές επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, ακόμα κι αν η ανάπτυξη δεν προχωρήσει, όπως εκτιμά η κυβέρνηση. Καθίσταται εμφανές ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός στη λήξη της θητείας του το 2017, εφόσον επισήμως προβλέπεται εκείνη τη χρονιά έλλειμμα της τάξεως του 1,3% του ΑΕΠ.

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μία απαιτητική στρατηγική, η οποία απαιτεί κουράγιο από όλους, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία στρατηγική ισοδύναμη με μία πρόκληση για μας», δήλωσε με στόμφο ο υπουργός Οικονομικών. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Μαρτίου, υποσχέθηκε να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Ηδη από τότε είχαν αρχίσει οι φήμες πως η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον χρόνο. Βρυξέλλες και Βερολίνο με σκληρή γλώσσα έδειξαν την απροθυμία τους για κάτι τέτοιο και το Παρίσι δεσμεύθηκε σε αρχικές περικοπές 50 δισ. ευρώ και 4 δισ. ευρώ επιπλέον για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Κόντρα στη Βουλή

Σε έντονο ύφος ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, απευθύνθηκε στους συναδέλφους του Σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι, λειτουργώντας ως «αντάρτες», πιέζουν για επιβράδυνση στην επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος. Οι βουλευτές εκτιμούν πως αυτό θα πρέπει να γίνει προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης. Σε ανταπάντηση ο υπ. Οικονομικών διαμηνύει ότι η τόνωση των εξαγωγών έχει πολύ πιο επείγοντα χαρακτήρα από την αναθέρμανση της ζήτησης εντός της Γαλλίας. «Υποφέρουμε πολύ περισσότερο από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και όχι από την εγχώρια ζήτηση», διευκρίνισε. Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, και ο υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι προωθούν περικοπές και πάγωμα μισθών για να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διχασμένο σοσιαλιστικό κόμμα. Πάντως, ο κ. Σαπέν δήλωσε στους λοιπούς βουλευτές του κόμματός του ότι δέχεται να συζητήσει επί των λεπτομερειών των περικοπών, αλλά όχι επί της αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή