Αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας

Αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου οδήγησαν χθες σε νέο χαμηλό ρεκόρ τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, μία ημέρα μετά την επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Πορτογαλία. Σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια πούλησε τριετή, πενταετή και δεκαετή ομόλογα το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας σε χθεσινές δημοπρασίες ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ενίσχυση της ανάπτυξης στην οικονομία μετά από μια ολόκληρη εξαετία ύφεσης.

Το ισπανικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 5,6 δισ. ευρώ. Από την έκδοση 10ετών ομολόγων εξασφάλισε 2,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,059%, 5ετών ομολόγων 1,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,663% και 3ετών ομολόγων 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,022%.

Παράλληλα, το ιταλικό Δημόσιο εξασφάλισε 5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό και ομολόγων μηδενικού κουπονιού. Ειδικότερα πούλησε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου 3,5 δισ. ευρώ, ωρίμανσης τον Απρίλιο του 2016 και επιτόκιο 0,786%, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει 1,5 φορές την προσφορά. Παράλληλα, διέθεσε 15ετή ομόλογα 525 εκατ. ευρώ με ωρίμανση το 2026 και μέσο επιτόκιο 2,09%, μια δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε 2,5 φορές. Στην Ιταλία, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το 40% των εκδόσεων μετά τις χθεσινές δημοπρασίες. Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων έως 9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τίτλων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας.

Η μεγάλη απήχηση των εκδόσεων αυτών πυροδοτείται από την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει έναν δυναμικότερο ρόλο για να αναχαιτίσει τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού. Θετικό ρόλο παίζει, παράλληλα, η έστω και βραδεία ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν προ διετίας στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Συν τοις άλλοις, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου έχουν φροντίσει να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Οπότε δεν επικρατεί το κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχούσε προ διετίας.

Πέραν της επικείμενης εξόδου της Πορτογαλίας από το μνημόνιο που δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης έπειτα από μια εξαετία ύφεσης, ενώ είναι η πρώτη αύξηση που σημειώνεται από πέρυσι μετά την πάροδο διετίας. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά, επίσης, ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 1,2% το 2014 και κατά 1,7% το 2015. Οπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, «η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία συνεχίζει να ακολουθεί το μονοπάτι της σταδιακής ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζεται από μια διαδικασία περαιτέρω εξομάλυνσης των χρηματοοικονομικών αγορών και σταδιακής βελτίωσης στην αγορά απασχόλησης».

Μια ακόμη αισιόδοξη είδηση για την Ισπανία ήταν η πτώση του ποσοστού επισφαλών δανείων ως προς το ενεργητικό των τραπεζών Caixabank και Banco Sabatell. Το σκάσιμο της φούσκας στον κατασκευαστικό κλάδο το 2008 αποτέλεσε μόνον το πρώτο κεφάλαιο μιας πολυετούς και πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης στην Ισπανία που οδήγησε σε αλλεπάλληλα ρεκόρ την ανεργία και πάγωσε τη ροή πίστωσης στην οικονομία. Χθες, η Caixabank ανακοίνωσε ότι τα επισφαλή δάνεια υποχώρησαν στο 11,36% του ενεργητικού της από το 11,66% πέρυσι. Το ποσοστό των επισφαλών δανείων ως προς το ενεργητικό υποχώρησε για πρώτη φορά ύστερα από μια ολόκληρη εξαετία. Είναι μια καλή εξέλιξη και για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, δεδομένου ότι το κράτος παρενέβη για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των εγχώριων τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή