Αντιδράσεις μετόχων της Barclays για τις αυξήσεις στα μπόνους

Αντιδράσεις μετόχων της Barclays για τις αυξήσεις στα μπόνους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση στους κόλπους της βρετανικής τράπεζας Barclays, με το ένα τρίτο των μετόχων της να αρνείται να στηρίξει την πολιτική αμοιβών για τα υψηλόβαθμα στελέχη της, στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης. Προεξάρχoυσα στην αντιπαράθεση εμφανίζεται μία από τις μεγαλομετόχους της βρετανικής τράπεζας, η ασφαλιστική εταιρεία Standard & Life. Η τελευταία καταψήφισε την απόφαση της Barclays να αυξήσει 10% τα μπόνους των διευθυντών – μελών του Δ.Σ. για το 2013 στα 2,4 δισ. στερλίνες εν συγκρίσει με τα αντίστοιχο ποσόν του 2012 και παρά το γεγονός ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι. «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι το ποσόν των μπόνους για το 2013 βαίνει προς όφελος των μετόχων μας», δήλωσε η Αλισον Κένεντι, διευθύντρια του τμήματος εταιρικής διακυβέρνησης στη Standard & Life. Το μερίδιο της τελευταίας στην Barclays ανέρχεται στο 1,9%. «Κατά την εκτίμησή μας η απόφαση για τις αποζημιώσεις πλήττει τη φήμη του χρηματοπιστωτικού ομίλου», προσέθεσε η κ. Κένεντι. Ράπισμα αποτελεί η κίνηση αυτή της Standard & Life για την Barclays, αν και δεν εμποδίζει την τελευταία να καταβάλει μπόνους έως και διπλάσια από τους αντίστοιχους μισθούς των στελεχών.

Συνολικά μόνον το 34% των μετόχων του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τάχθηκε κατά της αύξησης των μπόνους. Απευθυνόμενος στη Standard & Life, την έκτη μεγαλύτερη μέτοχο της τράπεζας, ο διευθυντής της επιτροπής αμοιβών της τελευταίας, Τζον Σάδερλαντ, τόνισε πως θα έπρεπε να έχει θέσει το ζήτημα νωρίτερα και κατ’ ιδίαν. Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Βarclays, Nτέιβιντ Γουόκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν σας κρύβω πως υπήρξε εκνευρισμός μεταξύ των μετόχων στη γενική συνέλευση, γιατί οι προβληματισμοί της Standard & Life δεν είχαν εκφρασθεί νωρίτερα. Εάν κάποιος αντιλαμβάνεται τα πράγματα σε υστερότερο στάδιο, ίσως να είναι πολύ αργά». Υπερασπιζόμενος, μάλιστα, την απόφαση για υψηλότερα μπόνους, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό ανακόπτεται η φυγή και η απώλεια ταλαντούχων υψηλόβαθμων στελεχών. Το 2013, συγκεκριμένα, εγκατέλειψαν αρκετά άτομα τον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Barclays στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό, όπως εξήγησε ο Ντέιβιντ Γουόκερ, οφείλεται στο ότι η τράπεζα είχε περικόψει δραστικά τα μπόνους το 2012, ενώ το 2013 οι αμερικανικές ανταγωνίστριες τράπεζες τα αύξησαν τουλάχιστον κατά 15%.

Η απόφαση της Barclays συνάδει με τις ρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες θέτουν ανώτατο όριο στα μπόνους. Ενδέχεται, όμως, να προκαλέσουν πιο ενδελεχή έλεγχο από τη βρετανική κυβέρνηση. Σε επιστολή του προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ο Βρετανός υπουργός Βιομηχανίας, Βινς Κέιμπλ, προειδοποιεί να θέσουν υπό έλεγχο τις υπερβολικές στελεχικές αμοιβές τους, ειδάλλως θα τους επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες. «Οι τράπεζες συνολικά -και η Barclays ειδικότερα- πρέπει να εγκύψουν στο ζήτημα των επικίνδυνα υψηλών αμοιβών», δήλωσε. Η Βarclays είδε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου να μειώνονται, κυρίως λόγω της δραστικής πτώσης εσόδων από τις δραστηριότητες στα πάγια εισοδήματα του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της. Παρά ταύτα, το πρόγραμμα περικοπής δαπανών, το οποίο έχει επιβληθεί, αρχίζει να έχει αποτελέσματα, συμβάλλοντας στο αντιστάθμισμα των απωλειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή