Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους έπειτα από τρεις εβδομάδες. Η αγορά επανεκτίμησε με καθυστέρηση την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 83 ετών. Ετσι, η είδηση υπερίσχυσε με καθυστέρηση της ανησυχίας που είχε επικρατήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις για την κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία. Οι τιμές του αργού Νέας Υόρκης κυμαίνονταν στα 101,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα πλησίαζαν τα 102 δολάρια, καθώς είχαν εκτιναχθεί στα 101,96 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το Brent για παράδοση Ιουνίου υποχωρούσε χθες τις απογευματινές ώρες γύρω στα 109,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 110,35 δολάρια το βαρέλι.

Ερευνα για τον καθορισμό των τιμών χρυσού

Σε ιδιαίτερη κινητικότητα βρίσκονται οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία (FCA), οι οποίες διεξάγουν εις βάθος έρευνα για τον τρόπο καθορισμού των τιμών αναφοράς (benchmark) του χρυσού. Στη διαδικασία, η οποία χρονολογείται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, συμμετέχουν σήμερα εκπρόσωποι πέντε τραπεζών (Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC και Société Générale). Η τελευταία προεδρεύει της πρωινής και μεσημβρινής συνεδρίασης και στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου, οι οποίες ακολουθούνται από τους εξορυκτικούς ομίλους, τους οίκους κοσμημάτων και τις Κεντρικές Τράπεζες. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της FCA επισκέφθηκαν τα γραφεία της Société Générale στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Αν και η επιτροπή FCA δεν είναι αρμόδια για την αγορά χρυσού, ωστόσο εποπτεύει τα παράγωγα που συνδέονται με την τιμή σποτ του μετάλλου. Πανεπιστημιακοί και αναλυτές εκτιμούν πως ο καθορισμός των τιμών αποτελεί μία διαδικασία απηρχαιωμένη, η οποία δεν υπόκειται σε άμεσο έλεγχο των αρχών και είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις χειραγώγησης. Από μέρους τους οι πέντε τράπεζες συγκρότησαν πέρυσι επιτροπή, ώστε να επανεξετάσουν την όλη διαδικασία.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Πτωτική ήταν η εικόνα στις αποδόσεις των ομολόγων στις νότιες χώρες της Ευρώπης, ενώ αντίθετα στην Αθήνα, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων με στόχο να τοποθετηθούν στην ομολογιακή έκδοση της Εθνικής. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε στο επίπεδο του 6% με το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού) αυξήθηκε και ανήλθε στις 449 μονάδες βάσης. Ο εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών λόγω της μεταπασχαλινής δραστηριότητας ήταν σχετικά μειωμένος σε σχέση με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου και δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ., με την πλειοψηφία των συναλλαγών να διοχετεύεται στο πρόσφατο 5ετές κρατικό ομόλογο που εξέδωσε η χώρα μας για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2010. Η Πορτογαλία άντλησε εύκολα 750 εκατ. από την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο στο 3,58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή