Επιφυλακτικό το κλίμα στις αγορές λόγω επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία

Επιφυλακτικό το κλίμα στις αγορές λόγω επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, ευνοημένα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μεγάλων αμερικανικών εταιρειών καθώς και τα ισχυρότερα των αναμενόμενων στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ κατέγραψαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Μάρτιο, εντείνοντας την αισιοδοξία για ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μετά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής ΡΜΙ (composite PMI) της Ευρωζώνης βρέθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011 (54.0 από 53.1 τον Μάρτιο), γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της ΕΚΤ για συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, αν και με περιορισμένο ρυθμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 κατέγραφε την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης εβδομαδιαία κέρδη ύψους 0,7% περίπου, έχοντας όμως υποχωρήσει σχεδόν 0,6% από τα υψηλά που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας, υπό το βάρος της πρόσφατης επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία και των ανησυχιών για περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η Wall Street με τον Nasdaq να καταγράφει μετά τη λήξη της συνεδρίασης την Πέμπτη εβδομαδιαία κέρδη 0,7%, έχοντας όμως υποχωρήσει από το υψηλό τριών εβδομάδων στο οποίο βρέθηκε μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις από την Κίνα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI για τον μεταποιητικό τομέα ανήλθε τον Απρίλιο στο 48,3 έπειτα από υποχώρηση τον Μάρτιο στο 48,0, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Παρά τη μερική βελτίωση, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο 50,0 για τέταρτο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 7,4% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο χαμηλότερος ρυθμός από το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 7,7% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι επίτευξη ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης 7,5% το τρέχον έτος, ο χαμηλότερος από το 1990, έναντι 7,7% το 2013. Στις αγορές συναλλάγματος, κέρδη, αν και περιορισμένα, κατέγραψε την εβδομάδα που διανύσαμε το γιεν, ευνοημένο από το επιφυλακτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού που περιόρισαν τις προσδοκίες για ενδεχόμενη περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας BoJ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή