ΗΠΑ: μειώνεται η εισοδηματική ανισότητα

ΗΠΑ: μειώνεται η εισοδηματική ανισότητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώνεται το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πορίσματα έκθεσης όπου διαπιστώνεται πως αντιστρέφεται η σταθερή αύξηση της ανισότητας στα εισοδήματα, κάτι που επικρατούσε εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Η αντιστροφή αυτής της τάσης θεωρείται πως απεικονίζει τη βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», δηλώνει ο Μάικλ Φερόλι, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase. «Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανισότητα στα εισοδήματα μπορεί να συνεχίσει να συρρικνώνεται μέσα στα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο ίδιος. Οπως επισημαίνει ο κ. Φερόλι, η ανισότητα στα εισοδήματα διευρύνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και συρρικνώνεται όταν ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Οι Αμερικανοί που βρίσκονται κοντά στην ανώτατη εισοδηματική κλίμακα, δηλαδή αυτοί των οποίων τα εβδομαδιαία έσοδα υπερβαίνουν αυτά που δηλώνει το 90% των υπολοίπων, κέρδισαν πέντε φορές περισσότερα από άτομα που βρίσκονται στο 10% της κατώτατης κλίμακας σε μια τυπική εβδομάδα του πρώτου τριμήνου του 2014, σύμφωνα με τον Μάικλ Φερόλι της JPMorgan Chase, ο οποίος βασίζει την ανάλυσή του σε στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για μια πτώση από τις 5,3 φορές που είχαν καταγραφεί το 2012. Η αναλογία αυτή του 90-10 κυμαινόταν στο 4,4 το 2000, όταν άρχισε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να καταγράφει αυτά τα στοιχεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, το 90% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έλαβε λιγότερα από 1.892 δολάρια σε εβδομαδιαία βάση. Εκείνοι που εντάσσονται στο 10% της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας κέρδισαν λιγότερα από 378 δολάρια.

Η βελτίωση της οικονομίας στις ΗΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της απασχόλησης. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχαν θέσει στόχο τη μείωση της ανεργίας στο πλαίσιο χάραξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) στο διάστημα των τελευταίων ετών. Η μάχη, πάντως, για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι δύσκολη. Ο δείκτης ανεργίας κυμαίνεται στο 6,7% αντί του 6,5% που είναι ο στόχος της Fed, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η απασχόληση κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα. Το χάσμα δε ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στην πολιτική διαμάχη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή