Οι ΗΠΑ χαλιναγωγούν το έλλειμμά τους

Οι ΗΠΑ χαλιναγωγούν το έλλειμμά τους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ έξι μηνών, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας επέπληξαν τις ΗΠΑ για τη δημοσιονομική κατάστασή της, ασκώντας πιέσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτή τη φορά, οι επικριτές τηρούν σιγήν ιχθύος. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θα μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. Θα είναι, παράλληλα, κατά 60% χαμηλότερο από το ρεκόρ του 1,4 τρισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2009. Η χώρα έχει ήδη εισπράξει φόρους εισοδήματος 80 δισ. δολ. παραπάνω για το τρέχον δημοσιονομικό έτος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η ροή των φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνεται ενώ μειώνονται οι δαπάνες για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα εξαρτάται πλέον λιγότερο από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα έφθασε τα 36,9 δισ. δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 14ετίας σε μηνιαία βάση. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% στα 215,8 δισ. δολάρια από τα 186 δισ. δολ. τον Μάρτιο του 2013. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 252,7 δισ. δολάρια, αντανακλώντας πτώση 13,6%.

Τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, ωθούμενων από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την υποχώρηση της ανεργίας. Το ΔΝΤ δημοσίευσε έκθεση την περασμένη εβδομάδα όπου εκτιμάται πως ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ενισχυθεί κατά 2,8% φέτος και κατά 3% το 2015 αντί του 1,9% πέρυσι.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Τα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,5% το 2015, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εκτιμάται πως θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2014 ύστερα από 1% φέτος.

Τον Οκτώβριο, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν εν μέρει «κατεβάσει ρολά», καθώς οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για το όριο του δημόσιου χρέους είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. Σήμερα εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε στο 2,9% του ΑΕΠ από το υψηλό του 10% που είχε καταγραφεί το 2009. Αναμένεται δε συρρίκνωση του ελλείμματος στα 492 δισ. δολάρια φέτος από τα 680 δισ. δολάρια το 2013, σύμφωνα με τη CBO.

Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να υποχωρεί στα 469 δισ. δολάρια το 2015. Εν συνεχεία, όμως, το έλλειμμα αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία σε ετήσια βάση και να φθάσει το ένα τρισ. δολάρια το 2023. Αυτή η άνοδος, υποστηρίζει ο κ. Τζέρσεϊ της Credit Suisse, θα πυροδοτηθεί από το αυξανόμενο κόστος παροχών υγείας που θα προκύπτει από τον γηράσκοντα πληθυσμό. Ωστόσο, ο Πίτερ Οζραγκ, αντιπρόεδρος της Citigroup και πρώην επικεφαλής της CBO, δήλωσε στο Bloomberg πως το λειτουργικό κόστος του νεοσύστατου συστήματος υγείας Obamacare θα είναι κατά 104 δισ. δολ. χαμηλότερο την επόμενη δεκαετία σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί προ ολίγων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή