Διετής ύφεση στο σενάριο των stress tests

Διετής ύφεση στο σενάριο των stress tests

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αυστηρά θα είναι τα κριτήρια των stress tests στα οποία θα υποβάλει η ΕΚΤ τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Η επίσημη ανακοίνωση των σεναρίων που θα χρησιμοποιηθούν στα τεστ κοπώσεως -και θα προβλέπουν σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών- θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τα σενάρια αυτά αποτελούν τη βάση για την ποιοτική αξιολόγηση των τραπεζών ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν πράγματι επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Το Bloomberg αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα δοκιμάσουν τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών υπό συνθήκες αισθητά χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη μέσα στον Μάιο, αλλά έχει ήδη διαρρεύσει πως διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος και 2% το 2015. Με βάση έγγραφο της ΕΒΑ, το σενάριο για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών βασίζεται σε μια υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,2% από τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2014, κατά 3,4% για το 2015 και κατά 1,6% για το 2016. Δηλαδή, το σενάριο αυτό δοκιμάζει τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε ένα υποθετικό περιβάλλον διετούς ύφεσης και ενός ακόμη έτους αναιμικής ανάπτυξης. Η ΕΚΤ, η οποία επιβλέπει τη διεκπεραίωση των τεστ κοπώσεως σε 128 τράπεζες της Ευρώπης, έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει μια μεθοδολογία βασισμένη σε πολύ αυστηρά κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκτεθεί από το 2011 για την αποτυχία της στην αξιολόγηση των τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα κριτήρια των τεστ κοπώσεως ήταν πολύ χαλαρά και δεν προετοίμασαν τις τράπεζες της Ευρωζώνης για το μέγεθος της κρίσης χρέους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κυβερνήσεις να επωμισθούν το κόστος διάσωσής τους. Οι επιπτώσεις ήταν η μεγάλη επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης αρκετών κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης σε μια ήδη δυσμενή συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή