Υποβάθμιση της Ρωσίας από Standard & Poor’s

Υποβάθμιση της Ρωσίας από Standard & Poor’s

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, η Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας στο επίπεδο του ΒΒΒ-μία βαθμίδα πάνω από τα ομόλογα «σκουπίδια». Προειδοποίησε, άλλωστε, για ενδεχόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις καθώς διαφαίνεται η προοπτική επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα σε περίπτωση ευρύτερων εναντίον της οικονομικών κυρώσεων αλλά και μαζικών εκροών κεφαλαίων εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης με τη Δύση.

Αντιδρώντας, άλλωστε, στην υποχώρηση που σημειώνει το ρούβλι έναντι του δολαρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5%. Το ρούβλι υποχωρούσε χθες κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, που το μεσημέρι έφθανε στα 35,98 ρούβλια. Εχει, άλλωστε, υποτιμηθεί συνολικά κατά 8,6% στη διάρκεια του έτους καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στα νομίσματα των 24 αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Χθες υποχωρούσαν για πέμπτη συναπτή ημέρα τα ομόλογα του ρωσικού Δημοσίου σε δολάρια και αυξάνονταν οι αποδόσεις τους κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,90% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου.

Οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία έφθασαν στα 50,6 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ στο σύνολο του 2013 έφθασαν τα 63 δισ. δολάρια. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης μετά την ανάπτυξη του 1,3% που σημείωσε το περασμένο έτος και ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός μετά την ύφεση του 2009. Οπως, όμως, επισημαίνει το Bloomberg, συχνά οι επενδυτές αδιαφορούν για τις υποβαθμίσεις. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις υποχωρούν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων μετά την υποβάθμισή τους από τη Moody’s ή τη S&P. Ενδεικτική περίπτωση, η υποβάθμιση της Αμερικής από τη S&P τον Αύγουστο του 2011 που οδήγησε σε άνοδο τα αμερικανικά ομόλογα και σε πτώση τις αποδόσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή