Οι Πρωταγωνιστές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπερνι Εκλεστοουν

Από τη Formula 1 σε δίκη για δωροδοκία

Στα μέσα της εβδομάδας ξεκίνησε η δίκη του κραταιού άνδρα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Μπέρνι Εκλεστόουν, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο 83χρονος -πρώην ιδιοκτήτης της Formula 1 (F1) και νυν επικεφαλής της- βαρύνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας του Γερμανού πρώην τραπεζίτη της BayernLB Γκέρχαρντ Γκριμπκόβσκι. Το γεγονός τοποθετείται το 2006 στο πλαίσιο της πώλησης της Formula 1 στα ιδιωτικά κεφάλαια CVC Capital Partners. O πρώην τραπεζίτης βρίσκεται στη φυλακή από τον Ιούνιο του 2012 λόγω της ανάμειξής του στο σκάνδαλο. Ο Μπέρνι Εκλεστόουν υποστηρίζει ότι κατέβαλε το ποσόν των 45 εκατ. ευρώ στον Γκέρχαρντ Γκριμπκόβκσι, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϊόν δωροδοκίας. Ο γηραιός νυν διευθύνων σύμβουλος της F1 κατηγορείται ότι αποπειράθηκε με το εν λόγω ποσόν να εξασφαλίσει πως η F1 θα επωλείτο σε εταιρεία της αρεσκείας του. Ετσι θα διατηρούσε τα προνόμιά του: τη θέση του, τα εμπορικά δικαιώματα, τα όσα ελάμβανε από τηλεοπτικά δικαιώματα και τις συμφωνίες με χορηγούς. Σε βρετανικές εφημερίδες αναφέρεται ότι ο κ. Εκλεστόουν θα πρέπει να καταβάλει 303 εκατ. στερλίνες για να εξαγοράσει την ποινή του. Πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει.

Πασκαλ Σοριοτ

Η AstraZeneca δεν θέλει την πλήρη εξαγορά

Με ηχηρό ακόμα τον αντίκτυπο της σημαντικής ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των κολοσσών της GlaxoSmithKline και της Νοvartis, o Πασκάλ Σοριότ προβληματίζεται για το μέλλον της δικής του φαρμακευτικής, της AstraZeneca. Αποδίδοντας εύσημα στη συμφωνία των δύο ανωτέρω εταιρειών, σημειώνει: «Πρόκειται για μια συναλλαγή αμοιβαίως επωφελή, την οποία θα θέλαμε κι εμείς να επιτύχουμε κάποια στιγμή». Η στρατηγική που έχει επιλέξει -η πρόοδος στα αντικαρκινικά φάρμακα- είναι σημαντική, ενώ ορισμένες δευτερεύουσες μονάδες της μπορεί να αυτονομηθούν ή και να πωληθούν. Μια τέτοια κίνηση θα απέφερε στην AstraZeneca περί τα 15 δισ. δολάρια σε έσοδα. Το βέβαιον είναι πως ο Πασκάλ Σοριότ απορρίπτει κάθε ιδέα εξαγοράς. Η AstraZeneca έλαβε προσφορά 60 δισ. στερλινών για να εξαγοραστεί από τη μεγαλύτερη φαρμακευτική του κόσμου, την Pfizer. Η απάντηση του κ. Σοριότ ήταν έμμεση αλλά δηλωτική των θέσεών του: «Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές ορισμένες φορές αποδίδουν, αλλά συχνά αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές». Το μέλλον των τμημάτων αντιβιοτικών και νευροεπιστημών τίθεται υπό εξέταση, «αλλά εμείς εστιάζουμε στα δυνατά σημεία μας», τονίζει, τέλος, ο κ. Σοριότ.

Τζεφρι Ιμελτ

Η G.E. πολιορκεί σθεναρά την Alstom

Ο Τζέφρι Ιμελτ, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού της General Electric, ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη γαλλική Alstom, που κατασκευάζει τις υπερταχείες TGV, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους κινητήρες τζετ. Το Παρίσι, πάντως, τον προειδοποίησε πως θα προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα, εάν θεωρηθεί ότι η συμφωνία τα θίγει. Εάν, τελικώς, η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε η G.Ε. θα υλοποιήσει τη μεγαλύτερη εξαγορά της. Σε μια τέτοια προοπτική, η Alstom θα αποτιμηθεί 13 δισ. δολάρια, δηλαδή 25% υψηλότερα από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Ο αμερικανικός κολοσσός μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σε μονάδες οι οποίες κατασκευάζουν τρένα, βιομηχανικό εξοπλισμό και κινητήρες τζετ, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σημασία του χρηματοπιστωτικού του βραχίονα, της G.E. Capital. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν θέσει εν κινδύνω τον όμιλο όταν ξέσπασε η κρίση το 2008. Από πλευράς της η Alstom, η οποία έχει έδρα στο παρισινό προάστιο Λεβαλουά-Περέ, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Με τα έσοδα τα οποία συγκεντρώνει, στόχο έχει να μειώσει τις δαπάνες της και το χρέος της. Η εξαγορά της θα χρειαστεί και την έγκριση των γαλλικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή