Οι Ελβετοί ψηφίζουν για κατώτατο μισθό των 4.000 φράγκων

Οι Ελβετοί ψηφίζουν για κατώτατο μισθό των 4.000 φράγκων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υψηλότερος «κατώτατος» μισθός του κόσμου, ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων τον μήνα ή περίπου 3.300 ευρώ, είναι το διακύβευμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου στη χώρα που έχει ίσως τη μεγαλύτερη παράδοση δημοψηφισμάτων ενσωματωμένη στην πολιτική της παράδοση: την Ελβετία. Η χώρα με ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο, αλλά και ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, που διεξάγει τέσσερα δημοψηφίσματα τον χρόνο, θέτει στους πολίτες της το ερώτημα αν συμφωνούν με τον καθορισμό του ποσού αυτού, του δυσθεώρητου για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης της λιτότητας, ως κατώτατο μισθό. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υφίσταται κατώτατος μισθός στην Ελβετία. Στην πραγματικότητα, όμως, το 90% των εργαζομένων στην Ελβετία έχει μισθό υψηλότερο από αυτόν και μόνον το 10%, που αντιστοιχεί σε 330.000 εργαζομένους, κυρίως γυναίκες, αμείβεται με χαμηλότερες αποδοχές.

Ωστόσο, η έκβαση του δημοψηφίσματος παραμένει αβέβαιη σε μια χώρα που συχνά εκπλήσσει με τα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων. Κι αυτό γιατί η χώρα είναι έδρα περίπου 300 τραπεζών, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι συχνά να συντάσσονται με τους τραπεζίτες. Το 2012, για παράδιγμα, καταψήφισαν πρόταση που υποχρέωνε τους εργοδότες να παραχωρούν στους εργαζομένους έξι εβδομάδες πληρωμένης άδειας τον χρόνο. Πέρυσι, πάντως, υπερψήφισαν μέτρο που έδινε στους μετόχους των εταιρειών δεσμευτική ψήφο για τον καθορισμό των αποδοχών των στελεχών, αλλά απέρριψαν μέτρο που περιορίζει τον μισθό των διευθυντών σε 12 φορές τον μισθό των νεότερων υπαλλήλων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας gfs.bern που δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου φέρει το 52% των ψηφοφόρων να προτίθενται να απορρίψουν την πρόταση, αλλά άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Leger που διεξήχθη τον περασμένο μήνα φέρει το ίδιο ποσοστό να συμφωνεί και να προτίθεται να υπερψηφίσει το μέτρο. Αν, πάντως, υπερψηφισθεί, θα είναι ο υψηλότερος στον κόσμο και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σαφώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο σε Λουξεμβούργο, Γαλλία και Αυστραλία. Το μέτρο έχει ασφαλώς τη στήριξη των μεγαλυτέρων εργατικών συνδικάτων της χώρας που επικαλούνται την ανάγκη να αντανακλά ο μισθός το ύψος των τιμών στη χώρα. Οι μεγάλες βιομηχανίες, όμως, όπως οι φαρμακοβιομηχανίες Nestle και Novartis, αλλά και ο όμιλος Swatch Group εναντιώνονται στο μέτρο και υποστηρίζουν ότι θα πλήξει την οικονομία, καθώς θα εξωθήσει ανοδικά όλους τους μισθούς, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών. Κατά του μέτρoυ τάσσεται άλλωστε και ο κυβερνητικός συνασπισμός και υποστηρίζει πως θα αυξήσει την ανεργία, που στην Ελβετία βρίσκεται μόλις στο 4,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή