Λάθος στο stress test της BofA εκθέτει τη Fed

Λάθος στο stress test της BofA εκθέτει τη Fed

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοίκηση της Bank of America αναγκάστηκε να αναστείλει την καταβολή αυξημένου μερίσματος και την επαναγορά μετοχών της ύψους 4 δισ. δολ., μετά την αποκάλυψη ότι η κεφαλαιακή της επάρκεια ήταν χαμηλότερη απ’ αυτή που εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια των τραπεζικών τεστ αντοχής που δημοσιοποίησε τον Μάρτιο η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Η μετοχή της BofA υποχωρούσε κατά 4,76% νωρίς χθες το βράδυ –η μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα χρόνο–, καθώς όπως φαίνεται η αποκάλυψη του λογιστικού λάθους έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μέχρι χθες τα ευρωπαϊκά τραπεζικά τεστ αντοχής θεωρούνταν αναξιόπιστα και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) που διεξάγει τα αντίστοιχα αμερικανικά τεστ αντοχής πιστωνόταν ότι πέτυχε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αμερικανικές τράπεζες χάρη στα σκληρά τεστ αντοχής που πραγματοποίησε ήδη από τον Μάιο του 2009. Ωστόσο, χθες αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και τα τεστ αντοχής της Fed περιλαμβάνουν λάθη. Η διοίκηση της Bank of America ανακάλυψε λογιστικό λάθος που σχετίζεται με την αποτίμηση δομημένων ομολόγων που είχε εκδώσει η Merrill Lynch (η οποία εξαγοράστηκε από την BofA το 2009). Με ανακοίνωσή της, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημοσιοποίησε ότι ζήτησε την κατάθεση εκ νέου του σχεδίου κεφαλαιακής επάρκειας της BofA. Η αποκάλυψη του λάθους σημαίνει ότι η τράπεζα διαθέτει λιγότερα κεφάλαια υψηλής ποιότητας απ’ όσα είχαν ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου, αν και σε κάθε περίπτωση η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να περνάει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτεί η Fed. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της BofA μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014 είναι 11,9%, δηλαδή 21 μονάδες βάσης (0,21%) χαμηλότερος απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώνεται στο 7,4%, 12 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Το λάθος αποκαλύφθηκε από την ίδια την Bank of America την περασμένη εβδομάδα κατά τη συμπλήρωση τριμηνιαίας κανονιστικής έκθεσης, και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το λάθος χρονολογείται από το 2009, γεγονός που εκθέτει τόσο την BofA όσο και τη Fed. Πλέον, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα έχει περιθώριο 30 ημερών για να υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία και να διεξαγάγει έρευνα, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί το λάθος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το λάθος οφείλεται στο γεγονός ότι μία μονάδα της BofA δεν αναπροσάρμοσε ορθώς την αξία των δομημένων ομολόγων επιχειρήσεων που είχε εκδώσει η Merrill Lynch όταν άλλαξε η αποτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων. «Η Bank of America δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη μεγάλη τράπεζα που κάνει λάθη κατά την υποβολή των κεφαλαιακών της σχεδίων», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Ντέιβιντ Χίλντερ, αναλυτής της Drexel Hamilton με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση, το λάθος «ντροπιάζει» την εταιρεία, σχολίασε ο κ. Χίλντερ. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το κόστος της κατάθεσης εκ νέου του κεφαλαιακού σχεδίου της BofA και η πιθανή ενδελεχέστερη εξέτασή του από τη Fed θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου.

Παράλληλα, η Bank of America είχε λάβει έγκριση προκειμένου να δώσει μέρισμα ύψους 5 σεντ ανά μετοχή, αυξημένο από το 1 σεντ ανά μετοχή που έδινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Η αύξηση του μερίσματος θεωρήθηκε από την αγορά ισχυρή ένδειξη πως η Bank of America ξεπερνάει σταδιακά τα προβλήματα που της προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τώρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να περιορίσει το ύψος του μερίσματος που θα δώσει στους μετόχους της και το ύψος της επαναγοράς μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή