Οι τράπεζες συστήνουν πορτογαλικά ομόλογα στους επενδυτές

Οι τράπεζες συστήνουν πορτογαλικά ομόλογα στους επενδυτές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενη τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού κατά τους τελευταίους μήνες και την πείνα των επενδυτών για τις υψηλότερες αποδόσεις που εξακολουθούν να προσφέρουν τα πορτογαλικά ομόλογα, η πορτογαλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το Μνημόνιό της και να μη ζητήσει νέα, προληπτική, βοήθεια από την Ευρωζώνη. Επισήμως η Λισσαβώνα θα ανακοινώσει την απόφασή της στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Μαΐου. Ωστόσο σχεδόν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο θα επιδιώξει να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στις 17 Μαΐου χωρίς να ζητήσει την παροχή προληπτικών πιστώσεων από την Ευρωζώνη.

Με την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,78%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 όπου είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, και την κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της για το τρέχον έτος, σίγουρα ο πειρασμός για τον κ. Κοέλιο να αποτολμήσει την πλήρη έξοδο από το Μνημόνιο είναι μεγάλος. Πολύ περισσότερο δε, που οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες φαίνεται να υποστηρίζουν την «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο και να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά πορτογαλικών ομολόγων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη βελτιωμένη δημοσιονομική και οικονομική απόδοση της Πορτογαλίας και προβλέπουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας», αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο κ. Πίτερ Γκόουβς, αναλυτής της Citigroup. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι αναλυτές κ. Γενς Πέτερ Σόρενσεν και Αντερς Μόλερ Λούμχολτς της τράπεζας Danske Bank προσθέτοντας ότι «προτείνουμε στους πελάτες μας την Πορτογαλία ως μια από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2014 και μέχρι σήμερα τα πορτογαλικά ομόλογα είναι λαμπρή απόδοση».

Στην τελευταία από μια σειρά επιτυχημένων εξόδων στις αγορές, στις 23 Απριλίου, η Πορτογαλία εξέδωσε δεκαετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,58% και έχοντας επιτύχει υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,47 φορές. Η συγκεκριμένη δημοπράτηση ήταν η πρώτη «κανονική» από την είσοδο της Πορτογαλίας σε Μνημόνιο τον Μάιο του 2011, με την έννοια ότι η έκδοση δεν ήταν κοινοπρακτική όπως οι προηγούμενες. Σύμφωνα με τον κ. Κριστόφ Ρίγκερ, αναλυτή της Commerzbank, η συγκεκριμένη έκδοση ομολόγων «θα ανοίξει τον δρόμο» για πλήρη έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο χωρίς τη χρήση προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ευρωζώνη.

«Ολοι κερδίζουμε από την έντονη αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές. Και κάποιος σίγουρα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν», εξηγούσε στο Reuters την προηγούμενη Παρασκευή υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην Πορτογαλία. Σίγουρα ο κ. Κοέλιο θα θελήσει να δρέψει τα πολιτικά κέρδη που θα του αποφέρει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο. Ενα ακόμη στοιχείο που τον σπρώχνει να μη ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης είναι το γεγονός ότι κανείς δεν την έχει ζητήσει μέχρι σήμερα και συνεπώς η πορτογαλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πόσο σκληροί όροι θα της ζητηθούν από τους εταίρους της, τα Κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν τη νέα βοήθεια, οπότε πρώτη του επιλογή θα είναι η πλήρης έξοδος από το Μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή