ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δυσμενέστερο σενάριο τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών

me-to-dysmenestero-senario-ta-test-antochis-ton-eyropaikon-trapezon-2020243

Βάσει του πλέον δυσμενούς σεναρίου για την πορεία της οικονομίας θα γίνουν εφέτος οι έλεγχοι αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 21,2% καθώς και μια μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας.

Οι ασκήσεις αντοχής θα βασιστούν στην υπόθεση μείωσης των τιμών των μετοχών στην ΕΕ κατά 19,2% σε μία τριετία και των τιμών των εμπορικών ακινήτων κατά 14,7%.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, οι ασκήσεις θα λάβουν υπόψη ότι θα διαμορφωθεί σωρευτικά 7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο από το 2014 έως το 2016, με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας στο 13% και σταθερές τιμές καταναλωτή. Για το ουγγρικό φιορίνι και το πολωνικό ζλότι γίνεται η υπόθεση ότι θα χάσουν το ένα τέταρτο της αξίας τους στο δυσμενές σενάριο.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να αναλάβει την εποπτεία περίπου 130 τραπεζών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, οι ρυθμιστικές Αρχές επεδίωξαν να καταρτίσουν τις δυσκολότερες ασκήσεις αντοχής σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους που επλήγη από τις αξιολογήσεις το 2010 και το 2011, οι οποίες δεν αποκάλυψαν τις αδυναμίες των τραπεζών που στη συνέχεια χρεοκόπησαν. «Η πλήρης διαφάνεια της άσκησης θα είναι το κλειδί της αξιοπιστίας της», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΤ κ. Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις θα αποτελέσουν «ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μέσο για τις εποπτικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αδυναμίες στην ΕΕ».

Τα σενάρια αυτά απαντούν στις επικρίσεις της άσκησης του 2011, η οποία βασίσθηκε στην υπόθεση μίας μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,4% κατά το έτος αυτό και μίας στασιμότητάς του κατά το 2012. Τα δυσμενή αυτά σενάρια ξεπεράσθηκαν από την πραγματικότητα μετά από ένα χρόνο. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 0,4% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η εφετινή άσκηση αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Μαΐου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιασθεί, ώστε οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη και την ανεργία να είναι χαμηλότερες από εκείνες της ΕΕ, που συνθέτουν το αποκαλούμενο βασικό σενάριο. Για να περάσουν την άσκηση ως προς το βασικό σενάριο, οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν ένα ποσοστό κεφαλαίων – σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο – 8%. Για το δυσμενές σενάριο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 5,5%.