Νέος επικεφαλής στη Nokia και κέρδη πάνω από τις προβλέψεις

Νέος επικεφαλής στη Nokia και κέρδη πάνω από τις προβλέψεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα σελίδα γυρίζει στην ιστορία της η φινλανδική Nokia με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Ρατζίβ Σούρι να αναλαμβάνει καθήκοντα, ενώ, παράλληλα, ολοκληρώνεται επισήμως η εξαγορά του κλάδου κατασκευής κινητών τηλεφώνων από τη Microsoft. Επίσης, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη από τον βραχίονα της κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ΝSN), τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2014 ενισχύθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση. Συνολικά για τον όμιλο της Νοkia το εν λόγω διάστημα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ και στα 0,04 ευρώ ανά μετοχή, όταν το τελευταίο τρίμηνο του 2013 είχαν διαμορφωθεί στα 0,08 ευρώ. Οι μέτοχοί της θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση, εφόσον η φινλανδική εταιρεία προτίθεται να επιστρέψει σε αυτούς 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τα έσοδα που αποκόμισε με την πώληση του βραχίονα της κατασκευής κινητών τηλεφώνων στη Microsoft. Οι εναπομείνασες δραστηριότητες των NSN, οι οποίες αποφέρουν το ήμισυ των συνολικών εσόδων, θα τεθούν στο επίκεντρο της Nokia.

Ο νέος πηδαλιούχος του φινλανδικού ομίλου προέρχεται από τους κόλπους του, καθώς μέχρι πρότινος διοικούσε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το 2011 αποφάσισε να προωθήσει ένα δραστικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσής του με την απόλυση 17.000 ατόμων, αποσκοπώντας στην αναζωογόνηση της κερδοφορίας του. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας πιστώθηκε στον κ. Σούρι, οπότε και οι αναλυτές με αυτά κατά νου τον θεωρούν φυσική επιλογή για τη θέση του διευθύνοντος. Το 2013 η μονάδα ΝSN είχε λειτουργικά κέρδη αυξημένα 39% εν συγκρίσει με το 1,1 δισ. ευρώ κατά το παρελθόν έτος. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Nokia Ρίστο Σιλασμάα επισημαίνει: «Ο Ρατζίβ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει την εταιρεία και να την οδηγήσει στο μέλλον. Εχει αποδείξει την ικανότητά του να δημιουργεί σαφήνεια σε επίπεδο στρατηγικής, να καθοδηγεί τις καινοτομικές πρωτοβουλίες και την ανάπτυξη, να διασφαλίζει την πειθαρχημένη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων και να φέρει αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις αλλαγές στη Φινλανδία, στη Σίλικον Βάλεϊ η Microsoft oλοκληρώνει την εξαγορά του κλάδου κατασκευής κινητών τηλεφώνων και παροχής υπηρεσιών της Nokia. Oι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν ώστε να κατασκευάσουν ορισμένα δημοφιλή έξυπνα τηλέφωνα με ορίζοντα μερικών ετών. Βέβαια, η Nokia με την πρωτοκαθεδρία της Samsung κυρίως και κατόπιν της Apple έχει δεχθεί καίριο πλήγμα στη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός αυτό, η Microsoft δεν αποθαρρύνθηκε από το να καταβάλει στη Nokia 5,44 δισ. ευρώ, τίμημα κατά τι αυξημένο από εκείνο που είχε ανακοινώσει αρχικά, στα 5,40 δισ. ευρώ. Μιλώντας για τη νέα εποχή του φινλανδικού ομίλου, ο κ. Σιλασμάα, τόνισε, εν κατακλείδι, τα εξής: «Ακολουθώντας τη νέα στρατηγική μας κατεύθυνση, οι ταλαντούχες ομάδες μας θα μπορέσουν πλήρως να εστιασθούν στην εκπλήρωση του οράματός μας για την ανάδειξη τριών κλάδων της Nokia, των δικτύων, των ψηφιακών χαρτών και της πλοήγησης, καθώς και των διαφόρων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών». Καθόλου τυχαία, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως οι δραστηριότητες ψηφιακής πλοήγησης αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό της Nokia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή