Σύντομα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και η Siemens ενδιαφέρεται για τη γαλλική Alstom

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από το ενδεχόμενο εξαγοράς της γαλλικής βιομηχανίας τρένων και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών Alstom. Η γερμανική Siemens εκδηλώνει κι εκείνη ενδιαφέρον για να την αποκτήσει. Πρώτη ήταν η General Electric, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την Alstom προκαλώντας αναστάτωση σε κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης. Η Siemens, η οποία υπόσχεται βιωσιμότητα και διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητεί ένα χρονικό περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων για να διεξαγάγει συνομιλίες με την Alstom και να εξετάσει τα λογιστικά της βιβλία. Ο επικεφαλής της General Electric, Τζέφρι Ιμελτ, συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον υπουργό Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ. Η GE, η οποία δεν ενδιαφέρεται για τα τρένα, επιδιώκει τη διάλυση της Alstom, ώστε να εκμεταλλευθεί τις ενεργειακές της δραστηριότητες. Η κυβέρνηση συνιστά, πάντως, στην Alstom να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις και με τις δύο ενδιαφερόμενες. Κατά το Spiegel, η ουσιώδης πρόθεση του κ. Ιμελτ είναι η επίθεση στη Siemens, η οποία είναι και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της εταιρείας του. Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου προτείνει στην Alstom στενότερη συνεργασία: η Siemens να αναλάβει τον κλάδο της στην ενέργεια και σε αντάλλαγμα να της δώσει μέρος του κλάδου μεταφορών.

Πρώτο μεταξύ των μπεστ σέλερ

Ανάρπαστο έχει γίνει το βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» του Γάλλου οικονομολόγου Toμάς Πικετί, όπως διαπιστώνει η μεγαλύτερη ηλεκτρονική αλυσίδα λιανικής Amazon. O ρυθμός πώλησης του βιβλίου, το οποίο μελετά τη συγκέντρωση και διανομή του κεφαλαίου τον 21ο αιώνα και τις οικονομικές ανισότητες, είναι τόσο ταχύς, ώστε δεν έχει η ίδια άλλα αντίτυπα. To βιβλίο βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα μπεστ σέλερ της Amazon, ενώ παραμένει επί 36 ημέρες μεταξύ των 100 βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν πουληθεί περισσότερα από 80.000 αντίτυπα. Νομπελίστες οικονομολόγοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν το έργο του Πικετί μεγαλειώδες.

Aνάπτυξη της τάξεως του 2,1% θα εμφανίσει η Αλβανία το 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ενώ αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης και της εγχώριας ζήτησης.

Στη σχετική του έκθεση, ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί. Το τρέχον έτος, συγκεκριμένα, θα ανέλθει στο 41,4% του ΑΕΠ, ενώ το επόμενο έτος θα φθάσει το 43,2%. Συνολικά για τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάπτυξή τους επιταχύνεται, καθώς παρατηρείται ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Ανοδικά στην Ε.Ε. η χρήση του πλαστικού χρήματος

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζει η χρήση πλαστικού χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο, όμως, αφορά συναλλαγές μικρής αξίας. Τα σχετικά αναφέρονται σε έκθεση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών της Ε.Ε. (SEFA). Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πληρωμές με κάρτα είναι το συνηθέστερο μέσο διεκπεραίωσης συναλλαγών και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο για πληρωμές μικρής αξίας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως το 2000 τα τρία μέσα πληρωμών (κάρτες, μεταφορές πιστώσεων και άμεσες χρεώσεις) ήταν σχεδόν ισοδύναμα ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, καθώς σε καθένα από αυτά αντιστοιχούσαν περίπου 13 δισ. συναλλαγές ετησίως. Το 2012, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν 40 δισ. πληρωμές με κάρτα, περίπου 26 δισ. μεταφορές πιστώσεων και 23 δισ. άμεσες χρεώσεις. Σε ετήσια βάση οι κατά κεφαλήν συναλλαγές στη Σουηδία φθάνουν τις 230 με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή