Τα σενάρια της EBA με τα οποία θα γίνουν τα τραπεζικά stress test

Τα σενάρια της EBA με τα οποία θα γίνουν τα τραπεζικά stress test

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δοκιμάσουν τις κεφαλαιακές αντοχές τους έναντι μιας σειράς δυσμενών παραμέτρων, όπως η απότομη πτώση των τιμών των μετοχών σε διψήφια ποσοστά, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές ή ακόμη και στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου με επιπτώσεις στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, ή η αύξηση της ανεργίας και μια αιφνίδια υποχώρηση των τιμών στις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα. Για πρώτη φορά, μάλιστα, καλούνται να ενσωματώσουν τυχόν απώλειες από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα που διατηρούν στους ισολογισμούς τους. Επίσης, περιλαμβάνεται το σενάριο διετούς ύφεσης με πτώση του ΑΕΠ 0,7% για το 2014 και 1,4% το 2015, και με αναιμική ανάπτυξη το 2016.

Την επιδείνωση των παραπάνω παραμέτρων σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στις αγορές αλλά και την πραγματική οικονομία περιλαμβάνουν τα σενάρια που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) βάσει των οποίων θα διενεργηθούν τεστ κοπώσεως 124 ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τεστ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να διαπιστωθεί ποιες τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), τουλάχιστον, στο 5,5% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Θεωρείται ένα πολύ θετικό βήμα από την ΕΒΑ, η οποία είχε δεχτεί δριμύτατη κριτική για τα αντίστοιχα τεστ που είχε διενεργήσει το 2010 και το 2011, αποτυγχάνοντας να θέσει τις σωστές προδιαγραφές για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης μια κρίση χρέους που απείλησε την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης. Αυτή τη φορά τα τεστ κοπώσεως πραγματοποιούνται σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ετοιμάζεται παράλληλα να προχωρήσει για πρώτη φορά στη δική της ποιοτική αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Χθες η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία έξι με εννέα μήνες για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη συνολική αξιολόγηση, δηλαδή από τα τεστ κοπώσεως της ΕΒΑ και την ποιοτική αξιολόγηση των ισολογισμών τους. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα τεστ κοπώσεως με βάση το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθούν μόνον από κεφάλαια που συνθέτουν τον δείκτη Tier 1, δηλαδή επί το πλείστον κοινές μετοχές. Πρόσθετες κατηγορίες κεφαλαίων θα μπορούν να αντληθούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προσδιορίσουν τα δυσμενή σενάρια της ΕΒΑ. Σημειωτέον ότι τα δυσμενή σενάρια απορρέουν από τα βασικά σενάρια έτσι όπως αυτά σκιαγραφούνται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε στο Reuters Insider ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αντλήσει 104 δισ. ευρώ από τον περασμένο Ιούνιο. H Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες πως προχωρά σε έκδοση «υβριδικών» ομολόγων για την άντληση 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Πρόσφατα στοιχεία αποκάλυψαν, τέλος, πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης επενδύουν και πάλι σε κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, παραβλέποντας τις επιπτώσεις από την πρόσφατη κρίση χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή