Fed: Αμετάβλητα επιτόκια, νέα περικοπή του προγράμματος παροχής ρευστότητας

Fed: Αμετάβλητα επιτόκια, νέα περικοπή του προγράμματος παροχής ρευστότητας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό διάστημα 0,0% – 0,25% καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος παροχής ρευστότητας (QE) μειώνοντας κατά 10 δισ. δολ. στα 45 δισ. δολ. συνολικά τις μηνιαίες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και τυποποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (ΜΒS).

Η επίσημη ανακοίνωση της Fed ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 18-19 Μαρτίου, υποδηλώνουν ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας μετά τη σημαντική υποχώρηση τον χειμώνα, εν μέρει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. H Fed ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δείκτες για την αγορά εργασίας παρουσίασαν βελτίωση σε γενικές γραμμές, ενώ η καταναλωτική δαπάνη φαίνεται ότι ενισχύεται πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν, με τον πληθωρισμό να διατηρείται χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο στόχο της 2,0%. Η τράπεζα θα συνεχίσει πιθανότατα να περιορίζει το πρόγραμμα ρευστότητας στις επόμενες συνεδριάσεις της υπό την προϋπόθεση ότι τα οικονομικά στοιχεία των επόμενων εβδομάδων/μηνών θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας και ενίσχυση του πληθωρισμού προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της. Τα νέα θετικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες για την οικονομία των ΗΠΑ, τα ενθαρρυντικά σχόλια για τις προοπτικές των ΗΠΑ καθώς και η εκ νέου αναφορά της Fed ότι οι τρέχουσες συνθήκες επιβεβαιώνουν την ανάγκη διατήρησης ιδιαίτερα χαλαρής νομισματική πολιτικής ευνόησαν γενικότερα το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε.

Χαρακτηριστικά, οι κύριοι δείκτες S&P 500 και το Dow Jones Ιndustrial Αverage της Wall Street κατέγραψαν συνολικά κέρδη 1,1% και 1,2% αντίστοιχα στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά που είδαμε στις αρχές του προηγούμενου μήνα κυρίως λόγω των ανησυχιών για την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία. Η προοπτική η Fed να καθυστερήσει ενδεχομένως περισσότερο από όσο αναμενόταν αρχικά την εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής επηρέασε αρνητικά το δολάριο ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος, με τον σταθμισμένο δείκτη DXY να κυμαίνεται στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων 79.41 που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή