Ecofin: Φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Ecofin: Φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πολιτική συμφωνία κατέληξε το χθεσινό Ecofin στις Βρυξέλλες για την επιβολή του πρώτου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), σύμφωνα με την οποία θα αρχίσουν να φορολογούνται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και τα παράγωγα από τον Ιανουάριο του 2016. Παρά τις αντιδράσεις πολλών χωρών που ανησυχούν για τις συνέπειες αυτής της φορολόγησης αλλά και κατά πόσο είναι νόμιμη, υπάρχουν δύο χώρες – υπέρμαχοι αυτής της φορολόγησης, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι χώρες που είναι υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υποστήριξαν χθες στο Ecofin, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε, ότι η εφαρμογή του πρέπει να γίνει σταδιακά, ενώ η τελική συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί στο τέλος του 2014. Για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η πρόταση είναι φιλόδοξη καθώς βάζει για πρώτη φορά συγκεκριμένη διορία, στο τέλος του χρόνου. Ο αρμόδιος επίτροπος για φορολογικά θέματα Αλγκρίντας Σεμέτα ευχαρίστησε την ελληνική προεδρία για την οργάνωση της συζήτησης, καθώς όπως είπε είναι η πρώτη τέτοια συζήτηση για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που γίνεται σε επίπεδο Ecofin. Ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o προεδρεύων υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας. Οπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες.

Η δήλωση υπογράφτηκε από τις 10 χώρες, σε σύνολο 11 που συμμετείχαν στη συζήτηση. Η Σλοβενία απείχε, καθώς μόλις είχε παραιτηθεί η πρωθυπουργός της χώρας. Τα δέκα κράτη-μέλη που συνεργάζονται για τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Οι χώρες που δεν θέλησαν να συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Σουηδία εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο φόρος μπορεί να έχει τελικά αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομική τους ανάπτυξη. Στο χθεσινό Ecofin έγινε επίσης η τελική επικύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τραπεζική Ενοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή