Ενστάσεις για το κυπριακό ομόλογο των 100 εκατ. με επιτόκιο 6,5%

Ενστάσεις για το κυπριακό ομόλογο των 100 εκατ. με επιτόκιο 6,5%

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 6,5% καθορίστηκε το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε από την Κύπρο και διατέθηκε σε ξένο αγοραστή. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο όσο και μεταξύ των στελεχών της τρόικας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαφάνεια, ενώ ζήτησαν επιμόνως από τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση του κρατικού ομολόγου και την πώληση σε ξένο αγοραστή. Οπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της διάθεσής του.

Συνήθως στις εκδόσεις ομολόγων αυτά πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του 100% της ονομαστικής τους αξίας, οπότε η απόδοση για τους αγοραστές είναι υψηλότερη του ονομαστικού επιτοκίου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως απλώς προχώρησε σε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, βαρύνοντας τον κυπριακό λαό με επιπλέον φορτίο. Στις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας απλώς πως η Κύπρος προετοιμάζεται για να εξέλθει στις αγορές. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί εκδόθηκε το ομόλογο, εφόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου καλύπτονται έως και το 2016 από το Μνημόνιο. Επιπλέον, σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», μικρό ποσοστό της έκδοσης του ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ φέρεται να αγοράστηκε από την ελβετική τράπεζα της UBS. Η τράπεζα στη συνέχεια φέρεται να πώλησε μέρος του νέου ομολόγου σε τιμή σχεδόν στο 106% της ονομαστικής του αξίας.

Ιδιαίτερη περίπτωση

Αναφερόμενος στην περίπτωση της διάσωσης της Κύπρου, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ-Τρισέ τη χαρακτήρισε «μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση», ενώ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Τα σχόλιά του σε σεμινάριο του Ευρωκοινοβουλίου για της Ευρωεκλογές είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες και είχαν υπερθερμανθεί και είχαν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, οπότε η κυβέρνηση δεν μπορούσε να τις στηρίξει. Ο δημοσιογράφος τόνισε πως το πρώτο σχέδιο διάσωσης με ίδιους πόρους θεωρήθηκε αρπαγή καταθέσεων, αλλά όχι μόνον των Ρώσων ολιγαρχών, όπως έγραψαν γερμανικές εφημερίδες, καθώς επλήγησαν και πολλοί Κύπριοι.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν πολύ σημαντικό και η μη τήρησή του συνδεόταν με πολλά από τα προβλήματα, που ανέκυψαν με την κρίση, προσθέτοντας πως η Κύπρος ήταν ιδιαίτερη περίπτωση. Το ΑΕΠ της είναι μικρό, ενώ το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα κολοσσιαίο και η βοήθεια, που έλαβε ως ποσοστό του ΑΕΠ της πολύ μεγάλη. «Χωρίς αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις αποφάσεις, τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση και η κυπριακή Βουλή με την υποστήριξη της υπόλοιπης Ευρώπης», διευκρίνισε, εν κατακλείδι ο κ. Τρισέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή