Πιθανή η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο από την ΕKT

Πιθανή η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο από την ΕKT

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια με το βασικό παρεμβατικό να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Εντούτοις, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα στις αγορές για πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί πηγή ανησυχιών για το διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αναλάμβανε «με άνεση» δράση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως έχει αξιολογήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της Τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας για εφαρμογή χαλαρής νομισματικής πολιτικής για όσο διάστημα θεωρηθεί αναγκαίο και διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα ή ακόμα χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πορεία ήπιας οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμένει κοντά στα τωρινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο πριν εισέλθει σε ανοδική πορεία προς τον στόχο της Τράπεζας για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών 2,0% στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο, ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί 1,0% ετησίως το 2014, 1,3% το 2015 και 1,5% το 2016 έναντι 1,4% το 2013. Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στο 0,7% ετησίως τον Απρίλιο από 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ οι οποίες ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως μήνυμα πιθανής υιοθέτησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας τον επόμενο μήνα, ευνόησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης ενώ άσκησαν πτωτικές πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε την Παρασκευή κάτω από την περιοχή του 1,3800 για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου μετά από άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών στα 1,3990 την προηγούμενη ημέρα αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αμετάβλητα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή