Η αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ ευνοεί τις αγορές

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ ευνοεί τις αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ. Το επενδυτικό κλίμα ευνοήθηκε επίσης από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου, όπου ο φιλοευρωπαϊκός σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο αναδείχτηκε νικητής από τον πρώτο γύρο, ενισχύοντας τις ελπίδες για επικείμενη αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή. Θετικά για την πορεία των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες συνέβαλε και η επικρατούσα άποψη των επενδυτών ότι η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του δ.σ. στις 5 Ιουνίου θα προχωρήσει πιθανότατα στην υιοθέτηση νέων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα να ενισχύσει τις συνθήκες ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτωτική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το α΄ τρίμηνο, στο -1% ετησίως έναντι μέσης εκτίμησης της αγοράς -0,5% από +0,1% σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματαγορές γιατί όπως είχε προειδοποιήσει η Fed η εν λόγω συρρίκνωση οφειλόταν σε παροδικούς παράγοντες, κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο του χειμώνα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι εστιασμένη στα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις προβλέψεις της Fed αλλά και των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως από το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες περιφέρειες των ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ χαμηλότερες των εκτιμήσεων ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Ως απόρροια των ανωτέρω, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό οριακά άνω των 1,900 μονάδων την εβδομάδα που διανύσαμε. Στις αγορές συναλλάγματος, τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ευνόησαν το δολάριο, με τον σταθμισμένο δείκτη DXY να κυμαίνεται στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά στο 80,445 σε κοντινή απόσταση από υψηλά έξι εβδομάδων 80,581 που κατέγραψε την Τετάρτη. Οι προσδοκίες για ακόμα περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ διατήρησαν υπό πίεση το ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό τρεισήμισι μηνών 1,3584 την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή