«Φρένο» στην ανάπτυξη από κρίση στην Ουκρανία και κακοκαιρία στις ΗΠΑ

«Φρένο» στην ανάπτυξη από κρίση στην Ουκρανία και κακοκαιρία στις ΗΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία στις ΗΠΑ, η κρίση στην Ουκρανία, η αλλαγή οικονομικού μοντέλου στην Κίνα, αλλά και οι πολιτικές αναταράξεις σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας, γι’ αυτό και το 2014 θα είναι ένα ακόμη έτος με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή είναι η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της και καλεί τις χώρες να κινηθούν ταχύτερα και να επισπεύσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίσουν ευρύτερη ανάπτυξη «στα αναγκαία επίπεδα για να καταπολεμηθεί η ακραία φτώχεια στη δική μας γενιά». Παράλληλα, προειδοποιεί πως μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας θα προκαλέσει κραδασμούς σε όλη την Ασία, ενώ προεξοφλεί πως παρά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη ενώ η Ευρωζώνη θα επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 1,1% φέτος.

Στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, η Τράπεζα προβλέπει πως φέτος η ανάπτυξη θα περιορισθεί στο 2,8% και θα επιταχυνθεί μεταξύ 3,4% και 3,5% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως. Αρκετά απαισιόδοξη είναι σε ό,τι αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο, για τον οποίο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 4,8%, αρκετά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 5,3%. Οπως, μάλιστα, τόνισε κατά την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, οι ρυθμοί ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα παραμείνουν ανεπαρκείς για να δημιουργήσουν το είδος «των θέσεων εργασίας που χρειάζονται για να βελτιωθεί η ζωή του φτωχότερου 40%». Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Κίνα, προβλέπει αύξηση ΑΕΠ κατά 7,6% για φέτος, όπως είναι άλλωστε ο επίσημος στόχος της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά υπογραμμίζει ότι η επίτευξη του στόχου αυτού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα επιτύχει η χώρα την προσαρμογή της στις νέες συνθήκες και στο νέο οικονομικό της μοντέλο.

Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του έτους, μικρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή