Πτωτικές κινήσεις στις αγορές υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στο Ιράκ

Πτωτικές κινήσεις στις αγορές υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στο Ιράκ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν την Παρασκευή τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κυρίως υπό το βάρος των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων στο Ιράκ. Η διάθεση των επενδυτών για αποκόμιση κερδών μετά την ανοδική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για υιοθέτηση πακέτου μέτρων με στόχο την ενίσχυση ρευστότητας και την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων, συνέβαλε επίσης στις απώλειες των περισσότερων κύριων χρηματιστηριακών δεικτών τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας παραμένουν αμείωτες, με την Παγκόσμια Τράπεζα να ανακοινώνει στην τακτική οικονομική έκθεσή της πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος στο 2,8% από 3,2% πριν από έξι μήνες περίπου.

Παράλληλα, παρά τα αρνητικά στοιχεία των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου και τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, η γενικότερη εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά την καταγραφή αρνητικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ 1% ετησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου για πρώτη φορά τα τελευταία τρία έτη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αγορά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από όσο αναμενόταν αρχικά. Χαρακτηριστικά, οι τελευταίες δημοσιεύσεις στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος τομέας παραμένει σε σταθερή πορεία βελτίωσης. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες (Φεβρουάριος-Μάιος) οι συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από τις 200.000 μηνιαίως, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων έχει υπερβεί τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στο 6,3% το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε ετών. Η εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, καθώς και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Ιράκ, προσέδωσαν κάποια στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ. Εντούτοις, οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ άσκησαν πτωτικές πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα με την απόδοση του 2ετούς τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να ανέρχεται την Παρασκευή κοντά στο 0,47% το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή