Ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ στο Κίεβο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ στο Κίεβο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέσμευσε 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κυρίως για την αγορά φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές εταιρείες.

"Πρόκειται για μια δημοσιονομική βοήθεια και εναπόκειται στις ουκρανικές αρχές να αποφασίσουν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά", διευκρίνισε ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

"Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους εξωτερικής χρηματοδότησης, όπως για την αγορά φυσικού αερίου", διευκρίνισε.

"Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για αγορές φυσικού αερίου από εταιρείες της ΕΕ", συμπλήρωσε εξάλλου η Ζαμπίνε Μπέργκερ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο διευθυντής της ουκρανικής δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αντρίλ Κομπόλεφ δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες προτίθενται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με φυσικό αέριο μετά την απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην χώρα του.

"Προτείνουν στην Ουκρανία την αγορά φυσικού αερίου στην καλή τιμή των 320 δολαρίων" τα 1.000 κυβικά μέτρα, διευκρίνισε.

Η τιμή πώλησης φυσικού αερίου από την Gazprom ανέρχεται σε 385 δολάρια.

"Η αγορά από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μια πιθανότητα, αλλά εναπόκειται στις επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν για τις τιμές", σημείωσε παράλληλα η Μπέργκερ.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω της διένεξης για τις τιμές υπονομεύει τη φήμη της Ρωσίας ως αξιόπιστου παρόχου ενέργειας.

"Προφανώς λυπούμαστε για την απόφαση της Gazprom να το κάνει αυτό και νομίζω ότι οι αποφάσεις αυτού του είδους ζημιώνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας όσον αφορά την παροχή ενέργειας αλλού στην Ευρώπη", δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή