Με έκδοση 5ετούς ομολόγου, η Κύπρος επιστρέφει στις αγορές

Με έκδοση 5ετούς ομολόγου, η Κύπρος επιστρέφει στις αγορές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η Κύπρος, μόλις 15 μήνες μετά την οικονομική της διάσωση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αλλά και του Dow Jones Newswires. Η θεαματική επιστροφή αναμένεται να γίνει με πενταετές ομόλογο με απόδοση κοντά στο 5%, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζίτες που συμμετέχουν στην έκδοσή του. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι τι ποσό θα προσπαθήσει ν’ αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αγορές, αν και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Κύπρος διασώθηκε με δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013, ωστόσο η συμφωνία διάσωσης προέβλεπε το «κούρεμα» των καταθετών των Τραπεζών Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης το 2010.

Η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές θα είναι από τις ταχύτερες ύστερα από οικονομική διάσωση, ιδίως του τύπου που έγινε στην Κύπρο όπου είχαν ζημίες όχι μόνο οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών που αναδιαρθρώθηκαν, αλλά και οι καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Την έκδοση του ομολόγου με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2019 έχουν αναλάβει οι τράπεζες Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, UBS και VTB Capital. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου είναι Caa3/B/B- από τις Moody’s, S&P και Fitch, αντίστοιχα. Η προοπτική της κυπριακής οικονομίας αξιολογείται ως θετική, θετική και σταθερή από τους τρεις οίκους. Η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές είναι εφικτή τόσο στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, που έχει καθησυχάσει τους επενδυτές, όσο και στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε μια εποχή όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ρίξει τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσει και νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ενδεχομένως και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή