Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Το μήνυμα αυτό απέστειλε από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ V. Constancio, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάρκεια ημερίδας υπό τον τίτλο: «Τραπεζική Ένωση, Νομισματική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ και σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης, υπό την επιστημονική διοργάνωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

O κ. Costancio επισήμανε ότι το επόμενο βήμα που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η προοπτική του πληθωρισμού, είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κατά τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή η οποία επισήμως ονομάζεται «ποσοτική χαλάρωση» αποτελεί στην ουσία το συγκαλυμμένο τύπωμα νέου χρήματος. Όπως ανέφερε, η «ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στην περίπτωση που επαληθευτεί το (ανεπιθύμητο) σενάριο, διατήρησης του πληθωρισμού στα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το παράδειγμα της Fed η οποία έχει προσφύγει εδώ και αρκετό καιρό στην εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Τόσο από τις θετικές επιπτώσεις που η πολιτική αυτή είχε στις τιμές των ομολόγων, όσο και στα μέτωπα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του πληθωρισμού και εν κατακλείδι της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πράξει το καθήκον της. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι απαιτείται η συμβολή των κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι αναγκαίο η δημοσιονομική πολιτική να στραφεί κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, των υποδομών και της παιδείας. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο εμπόριο και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε στην παρέμβασή του ότι «τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα διατηρηθούν επ΄άπειρον. Οι Κεντρικές τράπεζες στην ουσία παρέχουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι παρόλο που στην Ευρωζώνη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, παραμένουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει ν΄αντιμετωπιστούν. Και τούτο διότι η αντιμετώπιση της κρίσης συνοδεύτηκε από υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που η ανάκαμψη της ευρωζώνης προσκρούρει σε εμπόδια, ιδιαίτερα σε υπερχρεωμένες χώρες όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι επεκτατική. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η ημερίδα συνεχίζεται με άλλους ομιλητές όπως οι Hiroshi Nakaso υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Iganazio Visco διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Nour Wellink μέλος του ΔΣ της Τράπεζας της Κίνας, Paul Tacker πρωην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, o πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, και ο νέος διοικητής (από αύριο) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή