Καμπανάκι ΔΝΤ προς Ευρωζώνη για την ανάπτυξη

Καμπανάκι ΔΝΤ προς Ευρωζώνη για την ανάπτυξη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετώντας διπλωματικό τόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνει έκκληση μέσω της ετήσιας επισκόπησης της οικονομίας της Ευρωζώνης για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και μέτρων τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκαμψη.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά δύο χρόνια ύφεσης το 2012 και το 2013 δεν είναι αρκετά ισχυρή, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός στην ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη. Τη στιγμή που Γαλλία και Ιταλία προσπαθούν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας ώστε να υπάρξει μερική χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πλέον η δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης είναι «σχεδόν ουδέτερη και επιτυγχάνει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ στήριξης της ζήτησης και μείωσης του δημοσίου χρέους» αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Ωστόσο οι οικονομολόγοι του Ταμείου προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που ορισμένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν εξαιτίας της ύφεσης, τότε δεν θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, το ΔΝΤ αν και επαινεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα μέτρα τόνωσης του δανεισμού και του πληθωρισμού που έλαβε στις αρχές του μήνα, θεωρεί ότι αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός από το σημερινό επίπεδο του 0,5%, τότε η Φρανκφούρτη θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε στις 5 Ιουνίου την προσφυγή στην ποσοτική χαλάρωση εφόσον δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος στο σημερινό χαμηλό του επίπεδο δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια του ευρωπαϊκού Νότου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι της Γερμανίας και παράλληλα απειλεί με εκτροχιασμό τη δημοσιονομική προσπάθεια για περιορισμό του χρέους. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ σχετικά με την αναγκαιότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας στην περίπτωση που ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να κινείται «σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ευρωζώνη δεν απειλείται από τον αποπληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή