Διαβατήριο φοροαποφυγής στην Καραϊβική με bitcoin…

Διαβατήριο φοροαποφυγής στην Καραϊβική με bitcoin…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστός ως ο «Ιησούς του Bitcoin», του δημοφιλέστερου ηλεκτρονικού νομίσματος στον κόσμο. Αν και δεν μπορεί να υποσχεθεί τον παράδεισο, μπορεί να προσφέρει μια γεύση του: ένα «κομμάτι» διαμερίσματος σε ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας (condo) στην Καραϊβική μαζί με νέο διαβατήριο και σχεδόν ανύπαρκτους φόρους. Πρόκειται για τον Ρότζερ Βερ, πρώην Αμερικανό πολίτη, πρώην κατάδικο, εκατομμυριούχο επενδυτή, αυτοαποκαλούμενο ως φιλελεύθερο και ιδρυτή της Passports for Bitcoin.com.

Το σύμπαν του Bitcoin επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει τη δυναμική να καλύψει ως μέσο συναλλαγής μια παραμονή σε ξενοδοχείο της Ρώμης, ένα κιμονό στη Ρώμη και μια καλωδιακή τηλεόραση στις ΗΠΑ. Ο κ. Βερ, καινοτόμος επενδυτής σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με βάση το bitcoin, υποστηρίζει πως μπορεί να προστεθούν στη λίστα η ιθαγένεια ή η υπηκοότητα.

Ειδικότερα αναφερόμαστε στην Ομοσπονδία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο. Aπέχει αεροπορικώς τρεις ώρες από το Μαϊάμι και έχει δημιουργήσει το παλαιότερο πρόγραμμα απόκτησης της διπλής ιδιότητας επενδυτού-πολίτου από το 1984. Βέβαια, η απόκτηση διαβατηρίου προϋποθέτει μια επένδυση τουλάχιστον 400.000 δολαρίων σε ακίνητα, αλλά αποκτάς ανάμεσα σε άλλα το δικαίωμα επίσκεψης σε 120 χώρες δίχως βίζα. Δεν υπάρχουν φόροι εισοδήματος ή υπεραξίας, ενώ η νομοθεσία της ομοσπονδίας προσφέρει καταφύγιο από τις αρχές του εξωτερικού, σύμφωνα με το Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη. Στην ιστοσελίδα του κ. Βερ στην αγγλική, στη ρωσική και κινεζική γλώσσα, προσφέρει τον τρόπο για να αγοράσει κάποιος ένα κομμάτι από αυτό τον παράδεισο με bitcoin. Υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στις κυβερνητικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση συναλλαγών σε μετρητά.

Από τους πρώτους που επένδυσαν στο ηλεκτρονικό νόμισμα

O 35χρονος κ. Βερ θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στην Κίνα για να εξηγήσει σε υποψήφιους πολίτες της Ομοσπονδίας του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις πως έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα κομμάτι του παραδείσου με bitcoin. Ο 35χρονος επιχειρηματίας έχει ήδη τους οπαδούς του. Μεταξύ αυτών είναι ένας πρώην διαπραγματευτής παραγώγων της Goldman Sachs, ένας χάκερ και ένας επαγγελματίας πυγμάχος. Ο κ. Βερ ήταν από τους πρώτους που άρχισε να επενδύει σε bitcoin και έχει πλέον εξελιχθεί σε τακτικό ομιλητή συνεδρίων. Το bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 ως ένα μέσο συναλλαγής μέσω Διαδικτύου που δεν υπάγονταν σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Και αυτός ο τρόπος συναλλαγών έχει προσελκύσει άτομα που εμπορεύονται προϊόντα όπως ναρκωτικά και όπλα. Το bitcoin έχει, επίσης, προσελκύσει ένα κοινό φιλελευθέρων. Μεταξύ αυτών είναι ο κ. Βερ. «Η κυβέρνηση του Αγίου Χριστόφορου είναι πολύ πιο φιλελεύθερη συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ τους», δηλώνει. Κατά κύριο λόγο, όμως, το κίνητρο για να κάνει κάποιος αίτηση υπηκοότητας δεν είναι ιδεολογικό, αλλά οικονομικό. «Οι άνθρωποι που επιδιώκουν συνήθως μια υπηκοότητα σε χώρες όπως ο Αγιος Χριστόφορος θέλουν να φοροδιαφύγουν», δηλώνει ο διευθυντής του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. «Ο Αγιος Χριστόφορος πουλά μυστικότητα σε μια διεθνή αγορά και έτσι προσελκύει ανθρώπους όλων των κατηγοριών του μαύρου χρήματος», τονίζει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή